Ingrid Dekkers bij De Schorren.
Ingrid Dekkers bij De Schorren. Foto: Jeroen van Hattum

In mijn element bij zilte geur van wad

Wat is je favoriete plek op Texel?

Tjee moeilijke vraag. Texel heeft voor mij zoveel favoriete plekjes, maar als ik toch moet kiezen is het wel de Schorren in het noorden. Je loopt daar, zeker als het schemer is, heel mooi de dijk op. Je ziet bij helder weer al die vuurtorens ronddwalen over het wad en het eiland met daarbij de heerlijke zilte geur van het wad. Dan voel ik me helemaal in mijn element. Zo rustgevend en bewust van onze prachtige wereld waar wij mogen vertoeven!

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Toen wij ons drukke bedrijf na 15 jaar beëindigd hadden, wilden we graag meer groen en rust om ons heen. Als gezin kozen we in 2006 een mooi stekje uit om ons te settelen en dat werd Texel. Bij 'Bij Jef' vond ik een leuke baan en kon ik mijn ambities wel kwijt.

Beeld schapenboeten met ruimte geeft rijk en rustig gevoel

Hoe was het om je op het eiland te settelen?

Heel prima. We hadden aardige en hulpvaardige mensen en buren om ons heen, waardoor we een leven hebben ervaren dat zeker een stresslevel lager lag. Echt heerlijk! We kenden al een hoop mensen, doordat mijn man al 15 jaar actief was bij de safety-crew van rondje Texel. Het was fijn om "bekenden" om ons heen te hebben, nadat mijn man ongeneeslijk ziek was geworden kort nadat we ons hier hadden gevestigd. We kregen daardoor heel veel warmte en hulp. Mijn man heeft helaas maar kort mogen genieten van ons leven hier. In juni 2007 overleed hij en hebben we hem begraven op de begraafplaats op de Hoge Berg. Ik heb er daarna nooit gedacht om terug te gaan, omdat ik me wel realiseerde dat hij aan de overkant ook niet terug kwam. De vrijheid en veiligheid die we hier hebben, zou daar ook niet meer zijn.

Wat voor werk doe je?

Sinds ik 14 ben, werk ik al in de horeca, dus ik was niet echt ongerust om een fijne job hier te vinden. In het begin was ik heel ambitieus, nu wil ik juist werk doen dat ik echt heel leuk vind en dat is hier best wel oké! Bij Inn de Knip heb ik momenteel mijn draai gevonden. Het is een leuk en gezellig team. Ik vind het leuk om mensen de weg te wijzen als ze daar om vragen. Heb ook wel geleerd dat er dus meer is dan werken en geniet volop van het mooie eiland. Ik ga er dus niet graag vanaf! Ook ben ik al vier jaar actief als havenmeester in Oudeschild bij Waddenhaven Texel. Dit doe ik met erg veel plezier en het is even heel wat anders dan horecawerk. Het is net een camping te water en erg leuk om te doen. Er is altijd wel wat loos.

Wat doe je naast het werk verder zoal op Texel?

Naast mijn werk heb ik een hoop hobby's zoals motorrijden, varen, zwemmen, wandelen en heerlijk genieten bij het strand. Maar het mooiste is het op de rug van mijn paard. Daar ben ik toch wel veel te vinden. Er is altijd wel wat te doen of te helpen, zeker sinds we een veulen hebben gefokt met mijn paard is er nog een uitdaging bij. En ik help mijn dochter met het africhten van de inmiddels 2-jarige Navajo die gefokt is met een hengst van Henk en Danielle Zoetelief en mijn merrie DC bij de Eagles Ranch.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen zijn in mijn ogen relaxed en hebben, zo lijkt het wel, overal de tijd voor. Dat is een heel fijn iets. Ook is er respect voor het eiland. Dat is toch bijzonder, want vaak neem je alles voor normaal aan, maar hier niet. We zijn ons zeer bewust van het mooie om ons heen.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De authentieke schapenboetjes en de ruimte eromheen is toch wel een machtig mooi gezicht. Elke keer als ik terug kom van de overkant geeft dit beeld mij een enorm rijk en rustig gevoel van "hè hè, thuis, rust en veiligheid". Ik zou het vreselijk vinden als dit beeld zou verdwijnen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De jeugd heeft de toekomst en ik vind zeker dat we dat niet moeten vergeten. We mogen meer investeren in woningen en opleidingen voor de jongeren, zodat ook deze groep zich hier thuis voelt en een toekomst hier ziet zitten. Het is toch wel heel erg dat een bedrijf als SnelStart naar de overkant gaat verhuizen, omdat er hier geen mensen zijn voor deze sector terwijl die juist enorm van belang is.

Waar kun je je op Texel over verbazen?

Ik sta versteld hoe er gebouwtjes op instorten staan of gewoon niet bewoonbaar zijn door verwaarlozing. Zo zonde en lelijk vind ik dit. Er zou toch iets moeten zijn waardoor dit voorkomen kan worden om het straatbeeld te verfraaien.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Van mij mogen er wel meer ruiterpaden worden aangelegd, zodat je ook langs de wegen op weg naar het bos of naar de polder meer veilige routes kan bewandelen met je paard.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Klinkt misschien raar, maar mijn vriend Axel Wetsteen mag van mij een grote pluim krijgen. Buiten dat hij altijd voor iedereen klaar staat, heeft hij het enige rietdekkersbedrijf dat op het eiland is gevestigd. Hij maakt met dit ambacht mooi en duurzaam werk, wat best lastig is met de weersomstandigheden en de kwaliteit die elke soort riet met zich meebrengt. Ben dus wel heel trots dat hij mijn vriend is.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het toerisme is erg leuk. Het eiland leeft dan echt overal en de mensen genieten ervan. Het is ook goed voor de economie, hoewel ik meer voorstander ben van verhuur in en bij je eigen huis zodat ook in de winterperiodes de huizen gezellig bewoond zijn en er geen spookdorpen/parken ontstaan. Dit zal niet goed zijn en het ook zonde van de ruimte die het inneemt. Die kan dan beter besteed worden aan de jeugd bijvoorbeeld.

Wat doe je over vijf jaar?

Poeh, ik hoop hetzelfde als nu, want ik ben helemaal in mijn element zoals ik nu leef. Ik mag gelukkig zijn met de lieve kids, vriend en kennissen die ik om me heen heb. Ook met de paarden is het helemaal goed!

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Jacqueline Hegeman - Van der Ploeg. Zij heeft sinds kort een massagesalon en heeft haar droom verwezenlijkt, een eigen plekje te creëren. Zij heeft er veel tijd en energie ingestoken om naast haar gezin deze job te kunnen uitoefenen.