Grote drukte tijdens de finale van het kampioenschap ringsteken in Den Hoorn. Petruska Timmer, met als steekster dochter Dorinde, werd winnaar.
Grote drukte tijdens de finale van het kampioenschap ringsteken in Den Hoorn. Petruska Timmer, met als steekster dochter Dorinde, werd winnaar. Foto: Willem Sangers

Timmer prolongeert Texelse ringsteektitel

Petruska Timmer heeft met steekster en dochter Dorinde donderdagavond in Den Hoorn haar titel bij het Texels kampioenschap ringsteken geprolongeerd.

Het was op Diek een mooie afsluiting van het ringsteekseizoen. De aanspanningen, en één amazone te paard, draafden in een sfeervol decor op Diek, langs een haag van toeschouwers aan beide zijden van de straat. Veel vakantiegangers, met name Duitsers waar de paardensport populair is, volgden ademloos hoe koetsiers hun rijtuigen in de goede positie manoeuvreerden, zodat de steeksters op de bok de ringen aan hun spies konden rijgen. De ene keer lukte het, de andere keer niet en kletterde de ring over de stenen.

Trappelende hoeven, ratelende wielen, stijlvolle koetsen, mooie paarden en fraai gekostumeerde koetsiers, steeksters en passagiers. Nostalgie ten voeten uit. Spreekstalmeester Gerard Kriek vertelde tussen de bedrijven door allerlei wetenswaardigheden. Zoals over de koets van Hans Boom, in de jaren zestig naar Texel gehaald door Gert Coevert, die als "Geraldo di Couverti" ooit naam maakte bij de "Strijd om de man en de vrouw" en die ook furore maakte met zijn liefdesdrankje "Kleintje van Gert". Van paarden had hij weinig verstand. Gerard du Porto des te meer, zodat die met het rijtuig reed. Daarna ging de koets over naar Hans Boom, die het rijtuig fraai restaureerde en er nu mee paradeerde.

Zo waren er meer mooie combinaties te bewonderen. Glimmende paarden, robuuste dieren, zoals het tweespan voor de koets van Jaap Lap, waarvan het gedreun van de hoefijzers diep door de straat galmde. Lap in kostuum, met bovenop een zwarte hoge hoed. Die kleur geeft aan dat de koetsier eigenaar is, grijs geeft aan dat de man aan de teugels een aanspanning van iemand anders aanstuurt. Details, maar leuk om te weten.

Vast gezicht bij het ringsteken al vele jaren is Frans Bakker. "Een combinatie van honderd jaar", vertelde Kriek. "Frans is tachtig, het paard twintig jaar." Paarden houden kennelijk jong, want enkele dagen eerder was de koetsier nog in actie te zien op de Nostalgische Boerendag, waar hij met zijn paard het hooi bijeen harkte. Als boer zwoor hij bij paarden. Pas als een opvolger zich aandiende, zou er een trekker komen. De opvolger kwam er niet, dus ook geen trekker.

Tussen de grote paarden stal het aandoenlijke minipaardje Wappie van Cindy de Ridder de show. De ringmeesters hingen voor deze en andere ponywagens de ring een stukje lager.

Onderling streden de combinaties om de hoogste eer. Eigenlijk werden er twee wedstrijden verreden: de Dagprijs voor Den Hoorn en de finale van het Texels kampioenschap. Jaap Lap met aan zijn zijde Gitta Witte hielden de dagprijs in eigen dorp. Spannend was het wel, om een beslissing te forceren moest Lap een barrage rijden met de combinatie Hans Boom. Gitta stak twee van de drie ringen, eentje meer dan Daniëlle, die met Hans Boom de tweede dagprijs pakte. Derde werd Marleen Bergamin, met als steekster haar nicht Annina.

De combinatie Boom deelde ook in de prijzen om het Texels kampioenschap, waar die de derde prijs pakte. Ook in hier waren de onderlinge verschillen klein en kwam er voor de nummers 1 en 2 een barrage aan te pas. In het voordeel beslist door Petruska Timmer en dochter Dorinde, die in de eindstrijd een ringetje meer aan de spies reeg dan Kees Bakker en Johanna van der Zwaag, die op een eervolle tweede plaats eindigden.