Anders bekeken...

Rond de Noordzee...

We vallen graag in herhaling; meerdere keren naar het strand, een duik in zee, een wandeling, een rondje over de haven, kotters kijken, bootjes zien binnenkomen en weggaan. We zijn rijk aan het water, het verveelt ons nooit. En als "Rond de Noordzee" herhaald wordt, kijken manlief en ik graag nog een keer. Een leuke serie, mooi gebracht met allerlei beelden uit verschillende landen. Zeilend met een dikke bries van Calais naar Dover.

Verlaten afweergeschut op hoge stellages in zee, als bescherming voor Londen in de Tweede Wereldoorlog. Engelse kustplaatsjes, kloosters die verdwijnen in de golven, de visserij van… met zijn gouden tijden van weleer. Bij manlief komen de verhalen van vroeger naar boven.

Ooit ging hij in 1981 als jonge visserman op 'studiereis' naar Hull. Het avontuur begon eigenlijk al bij de pont. Niet onze veerpont, nee, de grote veerpont de Norland, een van de Northsea Ferries die in 1982 werd ingezet bij de Falklandoorlog.

Uit alle windstreken IJmuiden, Urk en Katwijk kwamen de mannen met reistas gevuld voor een paar weken aangemonsterd. Van Wieringen was daar Jaap, hij had slechts een overall aan. In zijn hand een bijna lege plastic tas. Van Texel was "ome" Arie mee. Voor hem was het een leuk uitje. Hij was de 60 al gepasseerd, had zijn strepen al verdiend op het water, maar nog jong van hart was zijn interesse net zo vitaal als zijn zin in uitgaan. Manlief schiet in de lach als hij terugdenkt aan de avonden. "We gingen dan gezellig, zoals het de Engelsman betaamt, mee naar de pub en daar werd natuurlijk een pint geschonken. Ome Arie was niet zo groot, maar gaande het verloop van de avond zagen we een hoedje op de dansvloer op en neer gaan. De zeebenen konden klaarblijkelijk meer aan dan de golven van de Noordzee."

"Maar leerden jullie er ook wat dan?"

Ja, ze leerden er van alles, grote bakken met water en modelnetten, een simulator die ze in Den Helder op de visserijschool nog nooit hadden gezien. Berekeningen moesten er worden gemaakt en de fijne kneepjes van het vak werd hen bijgebracht. Nettekeningen waren van cruciaal belang; wanneer vangt het net wel en wanneer staat het niet goed open. Hier werden de punten op de i gezet als het om het bereiken van vakmanschap ging en daardoor uiteindelijk het verwerven van rijkdom.

De laatste dag was de souvenirsdag. Prachtige winkels met etalages vol dure pakken. Jaap dook een pashokje in en paste een prachtig pak aan. Tot ieders verbazing trok hij de overall er weer overheen en toog de winkel weer uit.

Rijkdom; op velerlei manieren beleefd en verkregen. Wij zijn rijk, een waterrijk land, we ademen zeelucht rond de Noordzee in; laat ik ook nog maar een keer in herhaling vallen....

Jozien