Meteoren

Mensen met interesse voor de sterren opgelet: Volgende week zullen er veel meteoren aan de hemel te zien zijn. De aarde trekt dan door een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Maandag 12 augustus is hiervoor speciale aandacht bij volkssterrenwacht De Jager bij Ecomare.

Veel van die stofdeeltjes komen met een snelheid van wel 59 km per seconde in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel, wat bekend staat als een vallende ster of meteoor. Deze meteoren komen (schijnbaar) uit de richting van het sterrenbeeld Perseus en wordt daarom "de Perseïden" genoemd.

Het hoogtepunt valt dit jaar op dinsdag 13 augustus rond 14:00 uur. De avond ervoor en erna zullen er ook nog veel meteoren te zien zijn. De sterrenwacht (bij Ecomare) is maandagavond vanaf 21:30 uur geopend om gezamenlijk naar de meteoren te speuren. De planeten Jupiter en Saturnus staan de hele avond fraai aan de zuidelijke hemel en kunnen door een telescoop worden bekeken. Alleen bij helder weer. Meer info op www.oriontexel.nl