Toeristenbelasting

Verbaasde gezichten bij sommige logiesverstrekkers toen zij deze week bericht kregen van VVV Texel. Hierin staat dat over 2020 alvast €2,25 gerekend gaat worden per persoon per nacht zonder maximum.

De redactie vroeg het na bij VVV-directeur Frank Spooren. "Eigenlijk is het best simpel: de toeristenbelasting zal hoe dan ook verhoogd gaan worden, gelet op het sluitend krijgen van de gemeentelijke begroting. Door de gast, die boekt voor 2020, op deze wijze te belasten, zorgt dit ervoor dat we in elk geval geen naheffing hoeven te doen na gemeentelijke besluitvorming komend najaar. Op het moment dat Gemeente Texel besluit om de toeristenbelasting lager vast te stellen dan € 2,25, of de grens van zeven nachten te handhaven, zullen wij met alle gasten die hier recht op hebben het verschil verrekenen. In plaats van een negatieve boodschap (naheffing), wordt het dan een positief bericht (u krijgt geld terug)."

De verhoging van de toeristenbelasting leidde dit jaar tot de nodige commotie. Vlak voor het politiek reces werd het besluit bevroren. Wethouder Hennie Huisman gaat opnieuw in gesprek met de stakeholders. Verhoging van de toeristenbelasting ligt nog steeds in het verschiet, de manier waarop is nog onduidelijk.