Het nieuwe fietspad bij de PH-zanddijk, gezien in de richting van Oudeschild.
Het nieuwe fietspad bij de PH-zanddijk, gezien in de richting van Oudeschild. Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Verschillende belangen

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) reageerde desgevraagd op de ingezonden brief van Theo Boom.

"Het is natuurlijk niet de bedoeling van een dijkversterking om verkeersgevaarlijke situaties te creƫren. Vanaf 2016 is gecommuniceerd dat het buitendijkse onderhoudpad tussen Ceres en de dijkopgang bij Oudeschild niet meer toegankelijk is voor fietsers. Deze eis komt voort uit de Wet Natuurbescherming. Het voorstel van de briefschrijver is vanuit het belang van alleen de fietser begrijpelijk. Bij een groot project als de aanleg van de zanddijk is het echter het passen en meten met alle belangen."

"Het is niet altijd mogelijk om het iedereen honderd procent naar de zin te maken, het fietspad is hier een voorbeeld van. Het voorstel om pas bij het gemaal het buitendijkse pad af te sluiten botst met de Wet Natuurbescherming. Experts geven aan dat toestaan van buitendijks doorfietsen tot aan het nieuwe gemaal de flora en fauna teveel verstoort. Het hele noordelijke deel van de PHZD langs de Redoute zou aanvankelijk niet toegankelijk zijn voor mensen. Bij de inloopbijeenkomst in 't Skiltje dit voorjaar is wat de briefschrijver nu voorstelt ook ter sprake geweest."

"Het is de samenwerkende organisaties gelukt om een deel van het nieuwe strandje alsnog toegankelijk te maken en zo de optimale balans te vinden tussen mens en natuur. En tot slot, om de oversteek Redoute ter hoogte van Ceres veiliger te maken voor fietsers, zal de gemeente dit najaar een plateau aanbrengen. Zodat fietsers goed zichtbaar zijn voor de naderende automobilist."