Kooiman vreest

uitstel verkeersplan

De fractievoorzitters van de verschillende politieke Texelse partijen hebben de wens geuit om het verkeerscirculatieplan voorafgaand aan de besluitvorming in de gemeenteraad ter inzage te leggen en belanghebbenden de mogelijkheid te geven tot het formuleren van zienswijzen. Verantwoordelijk wethouder Edo Kooiman (Texels Belang) is niet blij met het voorstel.

"We hebben alle partijen uitvoerig gesproken. Ik wil nu aan de slag. Dit voorstel kan leiden tot vertragingen, waarbij je echt moet denken aan december 2020. De bouw op de Groeneplaats is straks af, maar als de plannen niet zijn goedgekeurd, wonen de nieuwe bewoners straks nog anderhalf jaar in een bouwput", waarschuwt hij de gemeenteraad die hier in september of uiterlijk oktober een beslissing over moet nemen.

In een raadsinformatiebrief naar aanleiding van het fractievoorzittersoverleg staan ook de vervolgstappen na de zienswijze uitgelegd: "Volgende stappen zijn dat het college de zienswijzen verwerkt in een zogenaamde zienswijzennota en indieners van zienswijzen informeert over de reactie van het college. De commissie en raad kunnen vervolgens op basis van het raadsadvies en de zienswijzennota een goede en integrale afweging maken.

Volgens de wethouder staat een mogelijk besluit los van de herinrichting van de Emmalaan. Als de gemeenteraad in september besluit over de herinrichting van de Emmalaan wordt vooruitgelopen op het besluit over het verkeerscirculatieplan en het wegencategoriseringsplan. Het college is van mening dat deze gang van zaken verdedigbaar is om de volgende redenen: een besluit over de Emmalaan beïnvloedt niet een besluit over het al dan niet herinrichten van de voormalige ijsbaan. De Emmalaan is en blijft ook na de noodzakelijke herinrichting een zogenaamde gebiedsontsluitingsweg, ook al wordt de maximumsnelheid ter hoogte van de scholen aangepast.

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan de verschillende plannen. Zo valt uit deze passage op te maken dat de financiering niet rond is. "De voortgang van de herinrichting van de Vismarkt, Groeneplaats en een deel van de Elemert is afhankelijk van een raadsbesluit over de verhoging van het investeringskrediet. In eerdere raadsinformatiebrieven is aangegeven dat het aanbestedingsresultaat om een budgettaire bijstelling vraagt."

De verwachting is dat het Verkeerscirculatieplan Den Burg en het wegencategoriseringsplan inclusief de nota van zienswijzen aangeboden zullen worden voor behandeling in de raad van februari. De herinrichting van het straatwerk Groeneplaats/ Vismarkt en Elemert wordt pas na de zomer van 2020 verwacht.