Installatie van Marcesella Kuipers in de Burghtkerk.
Installatie van Marcesella Kuipers in de Burghtkerk. Foto: Heleen Vink

Kunstenaar, jutter en dominee op S.E.A.

Tijdens Celebrating SEA op woensdag 14 augustus in de Burghtkerk laten kunstenaar Maria Kocijk, jutter en kenner van zee en strand Maarten Brugge en dominee Wikke Huizing zien wat ze ontdekt, gemaakt en ervaren hebben. Met muzikale afwisseling van Jan Bakker op de accordeon.

Voor de S.E.A. Art Tour hebben kunstenaars de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek van het NIOZ verbeeld. Ze laten de bezoekers als het ware inzoomen op aspecten ervan. En dat is onder andere te zien in een kerk waar verhalen verteld worden die ook een kijk op de werkelijkheid bieden. Zowel wetenschap als kunst als religie hebben één ding gemeen: ze beginnen met verwondering.

Wie zich verwondert, stelt vragen. Wetenschappelijke vragen zijn gericht op willen wéten; hoe steekt de werkelijkheid rationeel in elkaar. Wetenschappers ontdekken fascinerende dingen. Nieuwe kennis roept weer nieuwe verwondering en vragen op. Kunstenaars verwonderen zich over de werkelijkheid en laten ons via de verbeelding er gericht naar kijken. Zij zien schoonheid of juist lelijkheid en vestigen daar de aandacht op. Prikkelen de verbeelding en emoties. Religie kijkt weer anders naar de werkelijkheid; een gelovige kijkt naar de wereld en naar menselijke ervaringen en vraagt zich af: wat heeft dit mij te zeggen? Welke oproep doet de werkelijkheid aan mij, aan ons? En gelooft dat er een geestkracht werkzaam is in die werkelijkheid. Bijzonder is dat een wetenschapper ook gelovige en kunstenaar kan zijn en andersom. En dat mensen allemaal op verschillende manieren naar de werkelijkheid kunnen kijken en daar rijker van worden.

Aanvang 20:00 uur. Toegang gratis met S.E.A. Ticket. Anders €2,50. Plaats : Burghtkerk, Binnenburg, Den Burg. De volgende Celebrating SEA-bijeenkomst is op 21 augustus. Meer op www.sea-texel.nl.

De installatie op de foto van Heleen Vink is van Marcella Kuipers.