"In Kogerstraat rijdt

30 procent te snel"

Bijna dertig procent van de voertuigen die dagelijks gemiddeld het noordelijk deel van de Kogerstraat passeert, rijdt te hard. In de periode dat de straat tijdelijk smaller was, als gevolg van werkzaamheden, werd minder snel gereden. Maar ook toen passeerde een kwart van de voertuigen sneller dan toegestaan.

Dat blijkt uit een recente verkeersregistratie. Over de verkeersintensiteit in de Kogerstraat zijn eerder verschillende aantallen de revue gepasseerd. Omdat deze niet eenduidig waren, heeft een groep bewoners op eigen initiatief een verkeers-registratie apparaat geplaatst in het noordelijk deel van de Kogerstraat. Dit heeft gewerkt van 27 mei tot en met 8 juli.

In die periode zijn 56.442 auto's de Kogerstraat ingereden, dat betekent gemiddeld 1200 voertuigen per dag. Handtellingen, op diverse dagen uitgevoerd, laten zien dat eenzelfde aantal auto's het dorp door de Kogerstraat verlaat.

71 procent rijdt minder dan 30 kilometer per uur 25 procent tussen de 30 en 40 km/uur en 4 procent tussen de 40 en 50 km/uur. 167 automobilisten hebben tussen de 50 en 60 kilometer gereden, 10 tussen de 60 en 70 en één meer dan 70 km/uur.

In de periode tot 16 juli, toen de straat niet was opgebroken, hield 66 procent zich aan de toegestane snelheid. Toen daarna de weg wegens werkzaamheden was versmald, steeg dat percentage naar 75 procent.

Veiligheid

Dagelijks rijden er 2.500 tot 3.000 voertuigen door het noordelijk deel van de Kogerstraat (en 800 tot 900 fietsers), terwijl het nog geen hoogseizoen was. Dat is veel minder dan eerder genoemde aantallen. Aangetoond is wel dat circa 30 procent te hard rijdt. "Verbreding van de straat zal ons inziens alleen maar hogere snelheden uitlokken en de veiligheid in onze straat niet ten goede komen", meldt een buurtcomité.

Ze pleiten ervoor de slinger in de weg te handhaven en zo mogelijk meer maatregelen te nemen om de snelheid te beperken. Ook willen ze het zware verkeer uit de straat, omdat een groot deel van de huizen volgens de bewoners niet tegen de trillingen bestand is.

In een brief aan raad en college ventileren ze daarnaast vele andere zaken en doen ze een beroep op de gemeente de vervanging van het riool en waterleiding te combineren met een herinrichting. Maar dan wel eentje voor 30 km/uur. "Combineren bespaart kosten voor de gemeenschap. Eventueel twee keer open betekent uiteindelijk zeker dubbele kosten."

Spreekbuis Ad Waverijn signaleert dat de gemeente inmiddels een aantal positieve stappen heeft gezet: "De parkeerplaatsen worden geteld en de gemeente heeft op verschillende plekken kastjes opgehangen om tellingen te verrichten voor het verkeerscirculatieplan. Daarnaast heeft de gemeente duidelijke verwijsborden naar parkeerplaatsen geplaatst. Er gebeurt dus wel wat." De bewoners willen graag opnieuw aan tafel met de gemeente. "Mits die bereid is de straat in te richten als 30 km weg, zijnde een erftoegangsweg."