Afbeelding
Foto: Hoogheemraadschap

Watervergunning voor kunstwerk

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft eind juli een watervergunning afgegeven voor de plaatsing van het 14 meter hoge kunstwerk 'In veilige handen' op 't Horntje.

Dat blijkt uit de publicatie van het Waterschapsblad van het hoogheemraadschap van 30 juli. Een watervergunning is nodig bij werkzaamheden in, op, onder of naast oppervlaktewater en waterkeringen (dijken). Het betekent dat één van de twee benodigde vergunningen is afgegeven. De andere betreft een omgevingsvergunning die Hollands Noorderkwartier bij de gemeente heeft aangevraagd. Die moet nog verleend worden. Voor de op 27 juli afgegeven watervergunning geldt een bezwaartermijn van zes weken.

Het kunstwerk van kunstenaarsduo Maree Blok en Bas Lugthart komt in het duingebiedje tussen de veerhaven van TESO en het NIOZ. Volgens het hoogheemraadschap is dat géén dijk, maar wel een zandige kering. De eisen voor de plaatsing van een kunstwerk zijn daar iets minder streng dan op een dijk, maar er is volgens het hoogheemraadschap uitvoerig berekend of de plaatsing qua waterveiligheid verantwoord is. Volgens de organisatie past het kunstwerk ook binnen het bestemmingsplan 't Horntje. "Die check is gedaan door ons en door de gemeente."

Het op Texel inmiddels veelbesproken kunstwerk is een cadeau van Hollands Noorderkwartier naar aanleiding van de versterking van de Waddenzeedijk en de realisatie van de PH-zanddijk. Het hoogheemraadschap wordt eigenaar en gaat het kunstwerk ook beheren en onderhouden. Het ontwerp van Blok en Lugthart kwam eerder dit jaar als eerste uit de bus, nadat OSG-leerlingen van het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) zich over drie ontwerpen hadden gebogen. De andere twee waren van Reinier Lagendijk en Ronald A. Westerhuis.

De drie ontwerpen waren afkomstig van een groslijst van twintig kunstenaars die bij hoogheemraadschap en S.E.A. (Science Encouters Arts) in beeld waren om het kunstwerk te vervaardigen. Hollands Noorderkwartier en S.E.A. sloegen daarvoor de handen ineen. Criteria waren dat het kunstwerk vanaf de boot goed te zien is, refereert aan de dijkversterking en waterveiligheid/duurzaamheid uitdraagt. Het moet ook een verbinding vormen tussen kunst, wetenschap en de locatie. Het wordt maandag 14 oktober onthuld door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat