Beeld uit een tijd van weleer. Frans Bakker die het hooi waalt. Voorop een oude landbouwmachine.
Beeld uit een tijd van weleer. Frans Bakker die het hooi waalt. Voorop een oude landbouwmachine. Foto: Gerard Timmerman

Veel animo voor Nostalgische Boerendag

Oude trekkers, landbouwmachines en gebruiksvoorwerpen uit het verleden en oude ambachten van de boerderij.

Het was te zien op de eerste Nostalgische Boerendag op Westerheem bij Den Hoorn. Het initiatief van stichting Landbouw Historie Texel trok veel belangstelling. Al ruim voor de officiƫle opening meldden zich de eerste bezoekers, de hele zondag door heerste er veel reuring op het terrein van Westerheem, waar Anton Bakker en Koos Haarsma de eerste Nostalgische Boerendag organiseerden. Met veel oude trekkers en oude landbouwmachines, zoals een aardappelsoorteerder. Ook veel werktuigen uit het verre boerenverleden.

Frans Bakker waalde met de acrobaat achter het paard het hooi, dat in baaltjes werd geperst door een pers achter een ouwe trekker.

Hergebruik is de boeren met de paplepel ingegoten, menigeen liep met een pakkentouwje om de middel, dat komt immers altijd van pas. In de schuur van Westerheem werd er touw van gedraaid. Ans Bakker (foto rechtsonder) demonstreerde het kaarden van schapenwol en zo viel er veel te zien en te proeven. Laagdrempelig en voor veel Texelaars een mooie gelegenheid een praatje te maken.

Afbeelding