Operaties mogelijk in de knel

De ziekenhuizen van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder en Alkmaar hebben sinds een aantal dagen te maken met extra drukte op de verpleegafdelingen, intensive care en medium care.

Volgens de ziekenhuizen is er sprake van een 'vol beddenhuis', waardoor de kans bestaat dat er de komende tijd mogelijk geplande operaties komen te vervallen. Dat is tot nu toe niet het geval geweest en bij het ziekenhuis in Den Helder werd gisteren de verwachting uitgesproken dat er komende week ook geen geplande operaties komen te vervallen.

Er wordt echter voor de zekerheid wel rekening mee gehouden. Volgens de Noordwest Ziekenhuisgroep zijn de afgelopen dagen heel veel patiënten opgenomen die acute zorg nodig hadden. "Dit aantal ligt veel hoger dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar." Er wordt, als de drukte verder toeneemt, per dag bekeken of er mogelijk toch geplande operaties moeten worden afgezegd om acute zorg te kunnen blijven bieden aan mensen die dat nodig hebben.

Als het toch tot een reductie van het programma van de operatiekamers komt, wordt volgens de ziekenhuizen secuur bekeken welke ingeplande operaties afgezegd kunnen. "We kijken zorgvuldig voor welke patiënten we de operatie veilig en verantwoord kunnen uitstellen. We plannen voor deze patiënten dan ook zo spoedig mogelijk een nieuwe operatiedatum in." Patiënten bij wie een operatie niet kan doorgaan, krijgen persoonlijk bericht van het ziekenhuis. Dat gebeurt uiterlijk één dag van tevoren.

De ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar benadrukken dat er géén sprake is van een opnamestop. "Bij een opnamestop kan niemand meer worden opgenomen in een ziekenhuis. Dat is op dit moment niet aan de orde." Op www.nwz.nl staat meer over de gevolgen van het mogelijk niet doorgaan van operaties.