Arie Brans draagt zijn verhaal over Tedje Buur voor tijdens Echt op sien Tessels in de katholieke kerk in Oosterend.
Arie Brans draagt zijn verhaal over Tedje Buur voor tijdens Echt op sien Tessels in de katholieke kerk in Oosterend. Foto: Gerard Timmerman

Over wekkers, evacuatie en eieren

Bijzondere verhalen uit Oosterend en omgeving waren zaterdag te beluisteren tijdens "Echt op sien Tessels" in Oosterend.

Samen maakten ze er een mooie voorstelling van, in Tessels dialect. Dat gebeurde in de katholieke kerk, die eigenlijk gesloten is, maar die koster Wieb van den Berg voor deze keer had geopend, omdat de grote Maartenskerk wegens de restauratie van het orgel en andere werkzaamheden momenteel niet kan worden gebruikt. De kerkbanken waren goed bezet, deze Texelse folklore is goed in trek. De voorstelling werd gecoördineerd door Ina Schrama en was onderdeel van de Strender Markt.

Wekker

Arie Brans vertelde het bijzondere verhaal over de wekker van Tedje Buur uit Oudeschild. Ze zou op de foto (prent) in Den Helder en moest dus op tied opstaan. Tedje was een langsléper, dus ze moest een wekker hebben. Van de melkboer kon Tedje er wel ientje liêne, zo kon ze zich niet meer verslépe. Maar ze was er helemaal zenuwachtig van. Zo kwam het dat ze het zeker voor het onzekere nam en met theetjestiêd de wekker olvost maar zette. Met als gevolg dat de wekker niet 's morgens vroeg afging, maar 's avonds. "'t Is een wekker von niks", verzuchtte Tedje. "Een wekker die éeves afgaat, bestaat niet." Aansluitend had Brans nog wat ludieke anekdotes in petto.

Rinus Kuiper liet in dichtvorm en op sien Tessels allerlei Strenders uit een grijs verleden de revue passeren: Jan Daalder, de postbode en loco-burgemeester, Joh. Roeper, "burgemeester van Strend" en grondlegger van Oosterend Present, Jan van Toon, de visserman. Verder Aris Timmer op zijn bakfiets en Ab Kuiper, Sijp Dros die over de kapper zei "zelfs de lelijkste kop knapt ie op." Ook Toon de Haas kwam in dichtvorm langs en vele anderen.

Evacuatie

Thea Witte- Rozendaal (foto rechtsonder) vertelde uit eigen beleving het verhaal over de evacuatie van 3 op 4 januari 1976, toen het water onder invloed van storm en springvloed steeg tot 3.12 meter plus NAP en de dijk van polder Het Noorden het dreigde te begeven. De telefoon ging. "We moesten evacuëren." Thea verhaalde hoe de meest dierbare spullen, zoals het portret van vader, bijeen werden gepakt en hoe ook de de huurders van de huisjes op het erf hun biezen moesten pakken om het hogerop te zoeken. Aangrijpend was het afscheid van de dieren, die achter moesten blijven. Gelukkig brak de dijk niet en konden ze later in de nacht weer terugkeren. "Maar wat 'n avontuur!"

Cor Trap droeg een prachtig verhaal voor uit het boek "De avonturen van Kikker", geschreven door Huib Fenijn, ooit redacteur bij deze krant, die als Huib de Rijmelaar een jaar of dertig lang gedichten schreef. Dit verhaal ging over de belevenissen rond de meierblis in Oosterend, van het ophalen met de boerenkar, tot verlopen olie, gepofte piepers en de stiekeme liefde voor Jannie.

Fraai ook de gedichten van Willem Kikkert, voorgelezen door Maatje Kikkert-Kuiper. Onder meer "Glorie van Gijssie", over de timmerman uit Den Hoorn die het als bollenboer wilde proberen. Weinig succesvol, maar de narcissen "King Alfred" die hij ooit plantte op de Rezieneweid bij Den Hoorn, bloeien meer dan zeventig jaar na dato nog steeds.

Cees-Aris Trap greep de katholieke entourage aan om naar goed rooms gebruik op te biechten dat hij en zijn boezemvriend achter een kwajongensstreek zaten die nooit was opgehelderd. Op theatrale wijze liet de Oosterender de eieren weer door het dorp vliegen. Een klinkende afsluiter van een bijzondere middag.

De volgende editie van "Echt op sien Tessels" is op zaterdag 2 november in Den Hoorn.

Afbeelding