De Albatros steekt moeiteloos boven Oudeschild uit.
De Albatros steekt moeiteloos boven Oudeschild uit. Foto: Jeroen van Hattum

Hoog bezoek voor Oudeschild

Het was donderdag niet te missen: het acht verdiepingen hoge cruiseschip MS Albatros van de Duitse reisorganisatie Phoenix Reisen lag bij Oudeschild voor de kust op de Waddenzee.

Het 205 meter lange, 25 meter brede en iets meer dan veertig meter hoge cruiseschip trok daar de nodige bekijks. Het schip heeft een bemanning van circa 340 personen aan boord en er kunnen maximaal 830 gasten met het cruiseschip mee. Volgens de site van de reisorganisatie zijn dat voornamelijk Duitse gasten.

De boot werd in 1973 gebouwd als de Royal Viking Sea en gaat sinds 2005 als Albatros door het leven. In de machinekamer staat vier keer 5300 pk (motoren van Wärtsilä). Het cruiseschip kan een snelheid tot circa dertig kilometer per uur (15 tot 18 knopen) halen. De Albatros vaart onder de vlag van de Bahama's. Het schip maakt reizen over de hele wereld.

Sinds de Waddenzee werelderfgoed is geworden, meren met enige regelmaat grotere cruiseschepen af bij Oudeschild. De passagiers werden donderdag met tenderschepen aan land gebracht en door de familie Slikker met bussen naar diverse plekken op het eiland gebracht.