Danielle Kaczor met een pasgeboren veulen op de boerderij.
Danielle Kaczor met een pasgeboren veulen op de boerderij. Foto: Dennise Visser

Mooi om kleintjes te zien opgroeien hier

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op Texel is ons eigen bedrijf en dan vooral in de perioden waarin de geboorten van onze Painthorses, Texelaar schapen, Bonte Geiten en scharrelvarkens plaats vinden… Iedere geboorte is bijzonder en de kleintjes op te zien groeien, is machtig mooi. Soms vindt een geboorte op de weide plaats en dat is een enorme belevenis voor iedereen. De Ranch is geen bezoekboerderij, maar passanten kunnen meegenieten van alles wat in de weiden rondom de Eagles Ranch vertoeft.

Geboren en getogen op Texel?

Geboren in de Kamerstraat en later opgegroeid aan de Nikadel in De Koog, in Hotel – Restaurant de Meerpaal. Opa Fer Kaczor had een bakkerij in Oudeschild en is later in De Koog met de horeca aangevangen, heel wat anders dan het leven op de boerderij. Beiden hard werken, maar dat is niet verkeerd.

Modern genoeg zijn om vooruit te kunnen blijven gaan

Wat voor werk doe je?

Het werk op de boerderij is iedere dag het verzorgen de bonte mix van dieren op de Ranch, van kippen tot varkens, van eenden tot schapen. Alle dieren verwachten hun jongen die elk hun zorg nodig hebben. Daarnaast is er het mesten van de stallen, het opstrooien met stro van de dierenverblijven en het voorzien van water en voer. Ook het slepen met de trekker van de rijbanen en de training van de vooral jonge Painthorses horen bij mijn werkzaamheden. Als we Western wedstrijden bezoeken, ben ik de chauffeur en groom voor onze dochter en schoonzus, zodat zij niet geheel onverdienstelijk de wedstrijden kunnen starten.

Waar komt je passie voor paarden vandaan?

Als meisje een keer met opa een rondje op een pony aan de hand. De pony ging er natuurlijk vandoor, maar ik bleef zitten en het paardenvirus was aangewakkerd! Helaas had ik vroeger geen eigen pony en ook niet één in de kost in de winterperioden, maar dat is ruimschoots goedgemaakt met al het moois dat we nu mogen fokken. De American Paint Horses zijn bonte Western paarden met een werkwillend en vriendelijk karakter. Desiree, onze jongste dochter, brengt haar Painthorse merrie Eagles Gunsmoke Holly uit voor het Nederlands jeugdteam in diverse takken van de Western sport. Onze beide dochters zijn eveneens besmet met het paardenvirus.

Wat doe je naast het werk verder zoal op Texel?

Naast het boerderijwerk gaan we soms met de paarden zwemmen in de zee. Een hele stoet paarden en eigenaren mee en heerlijk in bikini de zee in en met het paard aan de hand samen zwemmen en rijden door de zee. Heerlijk, het ultieme genieten. Daarnaast ben ik graag in onze tuin bezig, van alleen gras naar een bloeiende tuin.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel zijn afwachtend, maar goed volk wordt altijd hartelijk ontvangen. Op Texel genieten we nog van de dingen om ons heen en waar nodig helpen we elkaar, dat is in de grotere dorpen en steden heel anders.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het nuchter blijven denken in alles wat we met ons mooie eiland doen. Niet te modern, maar modern genoeg om vooruit te blijven gaan. De charme van ons Texel blijven koesteren, we hebben immers een prachtig eiland, waar we nog lang van mogen genieten met z'n allen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Niet alles puur en alleen voor de toeristen, ook voor de Texelse kinderen speeltuinen om het hele jaar buiten te kunnen spelen. Onze ouderen goed verzorgen en daarin vooruitstrevend blijven, we willen immers zelf ook op Texel oud worden en goed verzorgd achter blijven.

Waar kun je je op Texel over verbazen?

Dat mensen midden op de weg op de rem trappen om naar een vogeltje te kijken en fietsers een kaart gaan staan lezen, terwijl er een fietspad naast loopt. Denk aan ieders veiligheid en ga de natuur in op de fiets of lopend, laat de auto wat meer staan.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Volgens mij zijn we op Texel heel goed bezig, recyclen we al veel en gaan we goed met de natuur om. Dat laatste kunnen we ook zelf door middel van het aanplanten van struiken en bomen in bakken of in de tuin. In onze tuin staan naast vlinderstruiken en fruitbomen ook bessen en andere struiken om de insecten te helpen en uit eigen tuin te kunnen eten. Lokale producten kopen is voor ons allemaal beter, gezonder en minder belastend voor het milieu.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Theda Niehoff, wat een bijzondere sterke vrouw is dat! Zeer gepassioneerd begeleidt zij zwangere vrouwen en de geboorten van onze Texelse kinderen. Diep respect heb ik voor wie zij is en hoe ze alles draagt en mensen vooruit helpt. Theda verdient een hele grote dikke pluim.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het toerisme hoort bij Texel, maar daar moeten we niet in doorslaan. Toen ik jong was, konden we heel goed van de horeca leven en waren we in de winter dicht. Nu is er zoveel horeca-aanbod, dat het bijna niet meer rendabel is, dat is gewoon jammer en kan beter. Kwaliteit boven veel aanbod. Lekker en gezond kunnen eten en kunnen overnachten middenin de natuur of met luxe, net wat iemand zoekt en van kan genieten.

Wat doe je over vijf jaar?

Over vijf jaar hoop ik nog steeds iedere dag iets te mogen leren en ondernemen, heb ik mijn Western Riding Instructeurs diploma onder de arm waarvoor ik op dit moment een opleiding doe en hoop ik dat ik met onze vier kinderen en de kleinkinderen nog dagelijks mag genieten van alles om ons heen op de boerderij, in de tuin en op Texel.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Mijn vriendin Ingrid Dekkers. Een bijzondere en sterke vrouw afkomstig van de "overkant" en helemaal ingeburgerd op Texel. Met Ingrid ben ik drie jaar geleden op backpackvakantie naar Sardinië geweest. Wat een super mooi en gezellig avontuur was dat! Ingrid staat met haar paard DC bij ons op stal en heeft een twee jaar geleden met haar een veulen gefokt uit onze Painthorse Dek-Hengst.