Israa Alnaif, vier jaar geleden gevlucht uit Syrië, werkt bij C&A.
Israa Alnaif, vier jaar geleden gevlucht uit Syrië, werkt bij C&A. "Werken is leuk en het biedt eigen inkomsten." Foto: Gerard Timmerman

Israa Alnaif: "Pak de kansen die je krijgt!"

"Hier bij C&A heb ik mijn eerste baan. Werken is leuk en het biedt eigen inkomsten. En het zorgt voor veel contacten. Met klanten en collega's. We zijn echt een team." Israa Alnaif, vier jaar geleden gevlucht uit Syrië, staat op eigen benen.

Israa is getrouwd met Moussa en moeder van drie kinderen, "Mijn man had in Damascus vier winkels. Hij verkocht souvenirs en is zandkunstenaar." Ze toont een fles, vol met zand van verschillende kleuren, met prachtige vormen. "Alles is weg. Platgebombardeerd. We zijn via Libanon en Turkije in Assen terecht gekomen en toen hier. Het is hier heel mooi en netjes. Ik houd van de natuur, de bloemen en de bomen. Het strand is ook mooi en de mensen zijn aardig. Iedereen probeert mij te helpen. Ik ben blij", straalt ze.

Kinderopvang

"In Syrië had ik geen werk. Er is, zoals hier, daar geen kinderopvang voor hele kleintjes. De vrouw blijft bij de kinderen. Vanaf vier jaar is er wel opvang. Syrische mensen die hier zijn willen graag werken. Maar niet iedereen heeft een goede kans. Ik wil niet thuis blijven zitten. De hele dag thuis zitten is niet leuk. Werken is belangrijk."

Nanda Meijer, trajectcoach bij De Bolder die Israa begeleidt: "Voor vrouwen met jonge kinderen is het moeilijk. Kinderen vragen veel zorg. Thuis, rond de school, naar de huisarts. Dat vergt best veel van de moeder. Er komt ook best veel op hen af. Andere taal, andere cultuur, andere omgeving." Israa: "En al die papieren, ook best ingewikkeld." Nanda: "Rust is belangrijk in een gezin. Een solide basis, zodat de kinderen stabiel kunnen opgroeien. Voor kinderen is het hier ook heel anders."

Israa: "Mijn kinderen voelen zich hier thuis en willen niet terug naar Syrië. Ze hebben veel meegemaakt, veilig opgroeien is belangrijk. 'Alsjeblieft', zeggen ze 'we willen rustig blijven."

De kinderen van Israa, 13, 12 en 8 jaar oud, gaan inmiddels naar school en dat geeft Israa de ruimte om te gaan werken. Nanda: "Israa wilde graag administratief of secretarieel werk doen. Aan de balie, de telefoon opnemen en mensen te woord staan." Israa volgt momenteel een opleiding tot medisch secretaresse: "Ik wil alles leren. Meer contact met mensen, meer leren. Hoe meer contact, hoe meer ik leer. Van de taal, de mensen en de cultuur. Praten maakt me sterker. "

Nanda: "Administratief werk is moeilijk als je de taal niet beheerst." Israa: "Ik ben gaan studeren voor mijn inburgering en staatsexamen. Toen ik klaar was begon ik een stage van zes maanden bij de gemeente, daarna drie maanden bij de balie van De Bolder en bij de administratie van de OSG De Hogeberg. Supermooi."

En sinds enige tijd een baan bij C&A. "Hier leer ik veel, van het werk, hoe de kassa werkt en ik doe veel contacten op. Met collega's en klanten. Iedereen probeert mij te helpen. Als ik ziek ben kan ik met iemand anders ruilen. Mijn collega Yvonne is altijd heel vrolijk, dan gaat de tijd snel."

Ze heeft het naar haar zin, al is de hele dag staan voor Israa ook best intensief. "Ik hoop dat mijn volgende baan meer administratief is. Receptie, secretarieel of organisatorisch. Maar het belangrijkste is dat ik kan werken. Voor mijn zelfstandigheid, werken is leuk en ik hou er veel sociale contacten aan over. Ik wil een duidelijk voorbeeld stellen, ook voor mijn kinderen. Pak de kansen die je krijgt!"

Gerard Timmerman