Texel ziet aantal bewoners met 232 stuks dalen in tien jaar tijd

Texel heeft het aantal bewoners de afgelopen tien jaar met 2 procent zien dalen van 13.779 in 2009 naar 13.547 bewoners in 2019.

Dat komt naar voren uit een analyse die RTL Nieuws deze week maakte van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Texel behoort daarmee landelijk bij een groep van 73 gemeenten waar het aantal inwoners de afgelopen tien jaar is gedaald. De gemeente Den Helder zag het aantal inwoners in dezelfde periode met drie procent afnemen (van 57.403 naar 55.604). In de gemeenten Hollands Kroon (47.815) en Schagen (46.513) bleven de inwonersaantallen de afgelopen tien jaar nagenoeg gelijk.

Een vergelijking met de andere Waddeneilanden leert dat op Vlieland (1138) en Schiermonnikoog (936) het aantal bewoners ook iets afnam. Op Terschelling (4890) en Ameland (3673) zat aantal bewoners juist in de lift. Landelijk steeg het aantal inwoners de afgelopen tien jaar met vier procent. Er was onder meer in Amsterdam en de gemeenten rond Amsterdam een fikse stijging te zien. De 73 gemeenten waar het aantal bewoners daalt, liggen voornamelijk aan de rand van het land.

Dat de bevolking op Texel afneemt, is uiteraard niet het grootste nieuws ter wereld. Er al jaren sprake van die ontwikkeling, maar het wordt ook bevestigd door de cijfers. Een hoeveelheid van 232 mensen is qua omvang bijna gelijk aan het dorp De Waal. Overigens was er gisteren ook goed nieuws. Volgens het CBS is het aantal inwoners in de Noordkop als geheel (Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen) het afgelopen half jaar met zeshonderd gestegen. Den Helder profiteerde volgens NH Nieuws het meest van die stijging, gevolgd door Hollands Kroon.

In reacties op Facebook was onder meer te lezen dat het voor jonge Texelaars die na hun studie terug willen keren bijna niet meer te doen is om een huis op Texel te kopen. Een ander merkte op dat er meer pensionado's in gezinswoningen terecht komen in plaats van gezinnen, waardoor het inwoneraantal van Texel afneemt.