Afbeelding
Foto: Job Schepers

Landbouw geeft Texel kleur

"Ik ben trots op de sector. Want mensen komen niet alleen naar Texel voor het strand en de natuur. De landbouw geeft Texel kleur, letterlijk en figuurlijk."

Met die woorden opende Arnold Langeveld, voorzitter van de Texelse afdeling van landbouworganisatie LTO. Even daarvoor was hij op een grote combine het terrein opgereden. Aan boord van het landbouwvoertuig ook Harry Bonne, de grondlegger van de Texelse bierindustrie. Hij was het die in 1994 de oprichter was van de Texelse bierbrouwerij.

Op het terrein was meer te zien dan alleen zaken die binnen het thema 'van gerst tot bier' pasten. Was de Landbouwdag een week eerder nog afgelast vanwege de hitte, gisteren waren de weersomstandigheden ideaal. Een beetje bewolkt met af en toe een paar druppels afgewisseld met zon. Uitstekend evenementenweer.

De bezoekers die het terrein al vroeg wisten te vinden, keken hun ogen uit. Voor de leken waren vooral de demonstraties met paarden een leuk vermaak, terwijl de kenners een serieuze zaak maakten van de schapen- en koeienkeuringen en de nieuwste landbouwvoertuigen.

De jongste bezoekers genoten van het feit dat zij ook echt in de machines mochten en dromden zich om de lammeren, konijnen en kippen heen. Naast een educatieve dag, is de Landbouwdag traditiegetrouw ook een moment van weerzien. De branden waren een gesprek bij velen. "Welke idioot doet zoiets? Dat is echt een gek. Ik hoop dat het mij bespaard blijft", vertelt één van de boeren die het stro op het land heeft staan.

Bij het te perse gaan van deze krant stonden er nog tal van activiteiten en shows op het programma. Ook de uitslagen van de verschillende keuringen waren nog niet bekend. "Maar ik ben nu al tevreden. Het wordt vanmiddag hartstikke druk, dat weet ik nu al. Prachtig dat het toch nog allemaal gelukt is", vertelt Landbouwdagvoorzitter Cor de Lugt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding