ZP Texel nadert punt zichzelf op te heffen

ZP Texel, de vereniging van ZPP'ers en freelancers, staat op het punt zichzelf op te heffen. Onder de leden is de behoefte aan uitwisseling van kennis, netwerken en het organiseren van activiteiten zodanig gedaald, dat er geen meerwaarde meer in wordt gezien.

Opheffing kwam ter sprake tijdens een bijzondere ledenvergadering op 24 juni. Daar stond als agendapunt de vereniging slapend te maken, maar de meerderheid van de aanwezige leden gaf een voorkeur aan voor opheffing. Omdat het daarvoor benodigde aantal leden ontbrak, wordt hiervoor een tweede bijeenkomst uitgeschreven. Heel verrassend is het niet. Interim-voorzitter Pepijn Lijklema: "De vereniging zit sinds de oprichting al in een soort identiteitscrisis. In het begin was er veel behoefte aan netwerken en uitwisseling van kennis, maar dat is nu aanzienlijk minder. Wel begrijpelijk. Veel van die leden hebben inmiddels hun netwerk en kennis en zijn geen starter meer. Vaak zijn ze lid van TOP, er zit dus veel overlap in. Wat dan nog overblijft is alleen belangenbehartiging zoals bij de huisvestingsverordening. Als de leden vinden dat het genoeg is, hebben wij daar als bestuur wel vrede mee."

Broodfonds

Behalve uitwisseling van kennis en netwerken, stond ZP Texel aan de basis van de oprichting van een Texels Broodfonds (een onderlinge arbeidsongeschiktheidverzekering tussen maximaal 50 zzp'ers.) Inmiddels zijn er daar op Texel drie van. Deze fondsen hebben hun eigen sociale samenhang, ook een factor die er aan bijdraagt dat ZP Texel overbodig is.

Het ledental, ooit 80, schommelt de laatste jaren tussen de 40 en 60. Slechts een fractie van het grote legioen aan zzp'ers op Texel, tussen de 1000 en 1600, hoger dan gemiddeld in Nederland en een groep die jaarlijks met 5 procent groeit. Ongeveer eenvijfde van alle werknemers, een aanzienlijke categorie dus. Waarom dan toch zo weinig leden? Lijklema: "zzp'ers zijn per definitie éénpitters, zij doen het liever zelf."

Belangenbehartiging

Waar het wel eens aan schort is hun belangenbehartiging. Voorbeeld van het ontbreken van een krachtige lobby is het recente besluit van de gemeenteraad om zzp'ers buiten de Huisvestingsverordening te laten. Ondanks een brief van ZP Texel en een motie van GL en D66 worden zelfstandige professionals niet erkend als "economisch gebonden". Om het lidmaatschap van ondernemersplatform TOP aantrekkelijker te maken voor zzp'ers, kondigde het bestuur vorig jaar aan de contributiestructuur nog eens goed tegen het licht te houden.

De opheffingsvergadering van ZP Texel zal nog vóór oktober plaatsvinden.