Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Fietsers

Eigenlijk ga ik nu iets schrijven wat een heikel puntje binnen de gemeenschap van Texel is, en ik denk landelijk een puntje. Fietsers. Texel is een fietseiland, dus we ontkomen niet aan de vele fietsers die graag een rondje maken over het eiland. Maar het gaat niet specifiek over de toeristen, ook menig Texelaar pakt graag de fiets naar zijn of haar werk, even een boeskippie doen of gewoon lekker een zondagsrondje over het eiland.

Ik was niet zo'n fietser, maar sinds ik een bakfiets heb ga ik met de kleine meid graag een rondje op de fiets. Vooral inderdaad om even een boeskippie te doen, of gewoon even lekker een rondje om. En ineens moet je dan ook met je fiets langs allemaal drukke verkeerspunten, zoals de rotondes in Den Burg. Met een bakfiets voel je jezelf best groot en aangezien je aan het begin echt wel even moet wennen aan het sturen, wachtte ik altijd braaf tot dat er geen auto meer in de buurt was voordat ik de rotonde op ging. Maar wat schetst dan mijn verbazing? Dat andere fietsers ''gewoon'' voorbij mij vliegen om op de fietsstrook te komen en de toch naderende automobilist zowat een hartverknettering krijgt. En ja, als automobilist kom ik dit fenomeen ook vaak tegen. De fietser kijkt niet naar haaientanden, maar alleen naar zijn eigen strook die dan op dat moment vrij is. Gevolg; de fietser fietst met een noodgang die strook op en jij als automobilist moet vol in de ankers omdat je eigenlijk net wilde afslaan, maar dat niet mogelijk was omdat de fietser er voor schiet.

Lieve fietsers, hou je alsjeblieft voor je eigen veiligheid aan de haaientanden en stop niet alleen voor een fietser, maar kijk ook wat een eventuele auto doet. En ja, ik als fietser zal me er na het schrijven van deze column bewust van moeten zijn dat ik dit ook moet doen. Al vind ik het zelf ook een veel fijner idee dat er ook geen auto aankomt voordat ik de rotonde op fiets. Zo, nu ga ik zo maar eens een rondje met mijn bakfiets!

Emily Westdorp