Den Burg zuid met links van het midden het terrein van de voormalige Kompasschool die inmiddels gesloopt is.
Den Burg zuid met links van het midden het terrein van de voormalige Kompasschool die inmiddels gesloopt is. Foto: Ton Zegers

Buurt ziet graag terugkeer van speeltuin

Het is al langere tijd een wens van bewoners van de Pieter van Cuyckstraat, Molenstraat, Ada van Hollandstraat en omgeving: terugkeer van een speeltuin voor kinderen op de plek van de voormalige Kompasschool in Den Burg.

Daar was sinds de jaren tachtig tot een paar jaar geleden een speeltuin, totdat het gebouw van de oude Kompasschool dicht ging en er hekken om het terrein kwamen te staan. Bedoeling is dat daar nieuwe woningen komen, aangevuld met ruimte voor parkeren, groen en spelen. Buurtbewoners zijn er echter niet automatisch gerust op dat het goed gaat komen met de gewenste speelvoorzieningen.

Volgens buurtbewoners Liz Gedikink en Afke Roest zou het prettig zijn als er voor de jeugd een trapveldje en meerdere speelvoorzieningen komen. Volgens de twee, die beiden al tientallen jaren in de Pieter van Cuyckstraat en de Ada van Hollandstraat wonen, is er op het moment geen speelplek voor kinderen binnen de ring Keesomlaan, Elemert en Beatrixlaan die de buurt omsluit. Het dichtstbij is het skatepark, maar dat is aan de andere kant van de Elemert en dat is ook meer een plek voor oudere jeugd dan voor jonge kinderen.

Volgens Afke en Liz zijn er de laatste tijd nieuwe kinderen in de buurt bij gekomen en zij verwachten de komende jaren nog meer kinderen in de buurt. "Dit zijn huizen die betaalbaar zijn." De twee zijn blij dat de gemeente iets wil realiseren op het gebied van spelen voor kinderen als er nieuwbouw komt, maar ze houden graag een vinger aan de pols. De afgelopen tijd werden vanuit de buurt twee brieven aan raad en college gestuurd met het verzoek om mee te denken over de invulling, maar de respons daarop was vrijwel nihil en dat baart zorgen. Er werd vanuit de buurt eerder ook al aan de gemeente verzocht of de hekken rond het terrein anders neergezet zouden kunnen worden om de jeugd weer te laten spelen, maar dat bleek niet mogelijk te zijn.

Volgens Liz en Afke zou het mooi zijn als er een speelplek komt die vergelijkbaar is met de speeltuin in de Wagemakerstraat in Den Burg. De hoek van het grasveld in de punt van de Beatrixlaan en de Molenstraat zou volgens hen een mooie plek voor een nieuwe speeltuin zijn. De vorige speeltuin werd begin jaren tachtig zelf aangelegd met de buurt. De gemeente betaalde destijds zesduizend gulden voor de materialen.

De buurt uit in de brieven aan raad en college eveneens zorgen over toenemend verkeer en parkeerdruk in de omgeving. "We vinden het goed dat er nieuwe woningen komen. Als buurt willen we ook graag meedenken over de plannen, alleen horen we niet veel." Meespelend daarbij is dat meerdere straten in de buurt woonerf zijn en dat er geregeld door toeristen wordt geparkeerd, waardoor het voor buurtbewoners vaak zoeken is naar een plekje voor de auto.

Volgens de huidige plannen van het college zouden er 8 tot 10 specialistische zorgappartementen en/of startersappartementen (sociale huur) en vier woningen conform particulier opdrachtgeverschap moeten komen. De gemeenteraad bepaalde in juli dat het college moet onderzoeken of er mogelijk méér woningen kunnen komen en dan in het middensegment of voor de doorstroming. Bedoeling is dat het college in september aangeeft of dat wel of niet mogelijk is. De buurt hoopt intussen dat de wens voor een trapveldje en meerdere speelvoorzieningen niet ondersneeuwt.