Jacob Lap oogst met de combine een veld met spinazie. De opbrengst wisselt per akker, afhankelijk van de ligging.
Jacob Lap oogst met de combine een veld met spinazie. De opbrengst wisselt per akker, afhankelijk van de ligging. Foto: Willem Sangers

Landbouw: "Van héél goed tot héél slecht"

Tevredenheid over het algemeen bij akkerbouwers over de graanoogst en de verwachtingen voor de pootaardappelen, maar wisselende resultaten in de bloembollenteelt. Dat is het beeld in de landbouw tot dusver.

2019 kenmerkt zich door een grillig groeiseizoen. Periode van droogte en hitte werden afgewisseld met buien. De extreme regenval begin juni, waarbij in een dag of tien tijd op sommige plekken 150 mm regen viel, was teveel van het goede. Suikerbieten liepen schade op, evenals de spinazie en ook tulpen kregen er een flinke dauw van. Niet overal overigens, in het zuidelijk deel van het eiland, zoals in de Prins Hendrikpolder, was de regenval minder heftig.

Verzopen spinazie

Iemand die de verschillen goed kan merken, is akkerbouwer Jacob Lap van de Hemmerkooi. Hij is momenteel op verschillende plekken op het eiland bezig met de oogst van spinazie, een gewas dat hij al een jaar of veertig voor veredelaar Royal Sluis voor het zaad teelt. "Het is heel verschillend, van heel goed tot heel slecht", vertelt Lap terwijl hij zijn combine even heeft stilgezet. "Door de 150 mm die in tien dagen viel zijn stukken spinazie verzopen." De foto waarop hij greppels stak om het overtollige water af te voeren, haalde toen de krant. "De opbrengst verschilt per perceel, het ene stuk land had meer last van de nattigheid dan het andere."

Tarwe kon vroeg worden geoogst, de opbrengst was goed. Het droge weer speelt de akkerbouwer in de kaart. "In het begin zaten we rond de twaalf procent vocht. Dat is uitzonderlijk laag." Lap bespaart dus aanzienlijk op droogkosten.

Tevredenheid ook bij Arnold Langeveld, akkerbouwer en LTO-voorzitter. "Ik heb nog geen totaalbeeld, maar sprekend voor mezelf ziet het er goed uit. Onze wintergerst was super, tussen de 8.000 en 9.000 kg per hectare. Het graszaad lijkt gemiddeld ook heel goed en ik denk de tarwe gemiddeld ook goed. De suikerbieten zagen er na die enorme plensbuien in juni heel raar uit, maar zijn daarna goed hersteld."

Bert Keijser: "Het graszaad is helemaal goed. De eerstejaars percelen zijn goed, de tweedejaars zijn wat aan de fijne kant gebleven. Tarwe gaat ook goed, rond de negen ton. Met uitschieters naar elf ton. Waalenburg is supergoed." Goede verwachtingen ook bij de poters. "Een hoog tal (veel knollen per stam) en blanke piepers. De opbrengst zal niet tegenvallen. De berichten die ik hoor zijn over het algemeen goed."

Ewald van der Star van Landbouwcentrale Texel: "Tarwe is redelijk tot goed, de regen viel precies op tijd. Het graszaad is bijna binnen. Vanmiddag (maandag) zijn koolzaad en rogge aan de beurt. De vochtigheid is goed."

De warmte-uitschieters en droogte begin juni en de zware regenval die daarop volgde, deed de tulpen van bloembollen Marcel Smit van Zevenbergen geen goed. "Er is veel kapotgeregend." Overigens verschilt het beeld in de tulpen per plek. Van collega-telers meer zuidelijk op Texel, waar het minder stortregende, hoort Marcel betere berichten over de oogst. "Het beeld is heel grillig."

Zoals het buitje van zondag. Op het zuiden van Texel bleef het droog, op Zevenbergen viel 5,5 mm en verderop zelfs 10 mm. Anders dan vorig jaar wordt de mindere oogst niet gecompenseerd door hogere prijzen. Smit spreekt van bodemprijzen.

Betere geluiden komen uit de hoek van de narcissentelers. Goede opbrengsten en ook de prijzen zijn redelijk.