Afbeelding

Frisse zomerwijnen

Als we frisse zomerwijnen zeggen, dan denken we al gauw aan lekkere frisse witte wijnen of rosé.

Voor de witte wijnen kunnen we bijvoorbeeld een keuze maken uit een frisse Sauvignon Blanc, Verdejo of Viognier. Het land van herkomst kunnen er vele zijn bij sommige druivensoorten, terwijl andere soorten, zoals de Verdejo, nagenoeg uitsluitend uit één land afkomstig is. In dit geval Spanje. De druif Sauvignon Blanc komt wereldwijd voor en staat altijd garant voor lekker frisse witte wijn die we in vrijwel alle prijsklassen kunnen tegenkomen. De Viognier is een veel minder bekende druivensoort en vrij lastig te kweken. Deze druif heeft een lage opbrengst per hectare, maar is goed bestand tegen droogte en gedijt het best op droge arme granietbodems. In de jaren '60 van de vorige eeuw kwam deze druif vrijwel uitsluitend voor in de noordelijke Rhône-streek. Hij stond hier garant voor prachtige witte wijnen, zoals Condrieu en Château-Grillet die uit 100% viognier bestaan.

Tegenwoordig wordt deze "lastige" druif ook in het zuiden van Frankrijk verbouwd. Naast Frankrijk wordt deze tegenwoordig in vrijwel de hele wereld geteeld. De beste resultaten buiten Frankrijk zijn te vinden in Zuid-Afrika en Australië.

Voor lekkere frisse witte wijnen en rosé moeten we Italië niet vergeten. Hier komen heel mooie producten vandaan tegen vaak aantrekkelijke prijzen, maar ook een land als Oostenrijk met zijn Grüner Veltliner verdient onze aandacht.

Persoonlijk vind ik een fris droge rosé erg lekker. Ook deze wijnen komen tegenwoordig overal vandaan en worden van veel verschillende druivensoorten gemaakt. Een goede rosé wordt echter nooit gemaakt door rode wijn met witte te mengen. In de meeste wijnbouwgebieden is dit zelfs verboden, behalve in het Champagne-gebied. Een rosé ontstaat door de schillen en de pitten, de kleur bepalende elementen van de druif, een beperkte tijd mee te laten gisten.

Er zijn echter ook heel leuke rode wijnen die als zomerse dorstlesser gedronken kunnen worden. We moeten hierbij denken aan lichte wijnen die bij voorkeur geschonken en gedronken dienen te worden op een temperatuur van ongeveer 15 graden celsius.

Deze wijnen zijn vaak afkomstig van de Pinot Noir druif en kunnen afkomstig zijn uit een reeks van landen en gebieden. Een voorbeeld van zo'n frisse lichte rode wijn is die uit de Elzas. In Duitsland komt deze druif ook voor onder de benaming Spätburgunder. Hier worden er mooie lichte frisse rode wijnen van gemaakt. Toch staat de Pinot Noir niet alleen bekend om zijn lichte wijnen want ook een goede volle Bourgogne is gemaakt van Pinot Noir. Het Bourgogne-gebied kan dan ook gezien worden als de bakermat van deze druif.

Wat verder nog lekker is bij de zomerse temperaturen zoals wij die nu beleven is natuurlijk een heerlijke bubbelwijn, zoals een Prosecco of Hugo, een cocktail van Prosecco, vlierbloesemsiroop en limoen, een frisse mousserende wijn of Champagne. Voor deze laatste wordt onder andere ook weer de Pinot Noir druif gebruikt. Jawel, witte wijn kan ook gemaakt worden van rode druiven.

Voor alle wijn geldt dat deze op de juiste temperatuur gedronken dient te worden.