Nissan Alshehadeh, gevlucht uit Syrië, werkt als woonassistent in 't Oppertje in de Gollards.
Nissan Alshehadeh, gevlucht uit Syrië, werkt als woonassistent in 't Oppertje in de Gollards. "Ik geniet van de verhalen van oude mensen." Foto: Gerard Timmerman

"Niet stilzitten, maar iets doen"

"Ik wil niet stilzitten, maar iets doen. Om het leuk te maken voor mezelf en iets te doen voor de maatschappij. Werken is echt belangrijk." Nissan Alshehadeh, met haar gezin gevlucht uit Syrië, werkt in de Gollards als woonassistent.

Nissan (31) werkt in 't Oppertje in de Gollards. "De mensen daar wonen niet in het verzorgingshuis, maar zijn er van tien tot vier uur in de dagopvang. Als woonassistent help en begeleid ik de mensen en zorg dat ze zich er thuis voelen. Ik doe boodschappen, zet koffie, zorg voor thee, kook maaltijden, maak schoon, doe spelletjes en andere activiteiten met hen. Het is er heel gezellig en ik geniet van wat ze mij vertellen. Oude mensen hebben mooie verhalen. Daar leer ik veel van. Over de taal en over de cultuur. Het werk is leuk en het doet iets met mijn zelfvertrouwen. Dat is dankzij dit werk echt gegroeid. Nu durf ik meer. Bijvoorbeeld op het voetbalveld, waar mijn zoons voetballen, een praatje te maken met andere mensen. Of met de onderwijzeressen en andere ouders op de Thijsseschool waar onze jongste twee kinderen naar toen gaan, en met de docenten op OSG De Hogeberg, waar onze oudste op school zit."

Nissan vluchtte bijna vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. "Mijn man, Khaled, was al een jaar eerder gegaan. We zochten veiligheid. Eerst kwamen we in een opvang in Den Helder terecht en nu wonen we alweer een hele poos op Texel. Het was in het begin best moeilijk. Ik kende de taal niet, nieuwe mensen, een andere cultuur, samenleving en geloof. Maar ik wilde niet stilzitten, iets doen, het leuk maken. De eerste stap was Nederlands leren. Ik heb het inburgerings- en daarna staatsexamen gedaan." Inburgering is verplicht, het staatsexamen, een niveau hoger, is vrijwillig. Voor beide examens is Nissan geslaagd." Maar Nissan wilde meer: "Ik wilde werken."

"Werk zorgt voor zelfvertrouwen", vertelt Nanda Meijer, trajectcoach bij De Bolder, die mensen zoals Nissan begeleid bij haar integratie in de Texelse samenleving. "Ik vroeg haar: Wat wil je, waar word je blij van, wat heb je eerder gedaan en wat kun je? Nissan: "In Syrië werkte ik in een modewinkel. Maar ik heb ook voor mijn oma gezorgd en wilde hier ook graag in de zorg aan de slag. Ik vind het werken met mensen heel gezellig." Nissan gaf ook aan dat ze zich, als haar man naar zijn werk (hij is kok) was en de kinderen naar school en zij alleen thuis achterbleef, wel eens eenzaam voelde. Nanda: "Met die informatie ga ik op onderzoek uit om een passende werkplek, doorgaans op Texel."

Nanda vond voor haar een stageplek in de Gollards. Nissan: "De eerste drie maanden waren best moeilijk." Nanda: "Zoiets kost nu eenmaal tijd. Een nieuwe taal, ander werk en een nieuwe uitdaging. Daarom spreken we bij stages zoals bij Nissan af dat alle partijen de ruimte krijgen daarin te groeien. De begeleiding van Nissan op de werkvloer was heel goed, echt er op gericht haar te helpen en begeleiden naar die rol."

"Wat ik zo mooi vind aan Nissan is dat ze enorm gedreven en gemotiveerd is. Om te taal te leren en te werken. Tijdens zo'n stage kwam ze best teleurstellingen tegen. Maar daar is ze goed mee omgegaan. Ze bleef doorzetten en gemotiveerd."

Nissan: "Collega's zijn een grote steun. Iedereen helpt mij. Door te werken heb ik de taal geleerd en veel mensen leren kennen." Nanda: "Als je werkt leer je de taal, leer je collega's en andere mensen kennen en word je gewaardeerd. Kortom: je doet er toe." De inspanning en gedrevenheid van Nissan werden na acht maanden stage beloond met een arbeidscontract.

Collega's zijn een grote steun. Iedereen helpt mij.

Heeft Nissan nog meer ambities? "Werken in de thuiszorg. Later ga ik daar misschien een opleiding voor doen. Maar eerst mijn taal nog verbeteren. Ik studeer nog en leer elke dag nieuwe woorden." Voor mensen zoals Nissan, die vanuit een land met een heel andere cultuur hier komen, is er veel te leren. Zoals over de arbeidscultuur: "Dat betekent bijvoorbeeld afspraken maken, over wanneer en hoe laat je ergens bent. Duidelijk aangeven wanneer je vrij wilt, ziekmeldingen. Allemaal zaken die je tijdig moet aangeven. Daar komt ook een stukje assertiviteit bij kijken. Nissan was heel bescheiden, maar durft nu ook voor zichzelf op te komen."

Nissan: "Ik woon nu hier en vind het belangrijk om de taal te kennen en de cultuur te respecteren. Maar ik wil ook een voorbeeld zijn voor anderen. Laten zien wat werk met je doet. Natuurlijk mis ik mijn ouders, mijn oma en mijn land. Maar ik heb het hier naar mijn zin en voel me veilig in dit mooie land."

Gerard Timmerman