Anders bekeken...

Elk uur horen we op de radio dat de temperaturen oplopen, hoe vreemd in de zomer. We horen berichten dat we op moeten passen. Ja, de hitte is dodelijk, en anders de kwallen wel! Een heel artikel wordt gewijd aan de grote reuzekwal, eenmalig gesignaleerd, wel meer dan 10 meter! En u denkt dat hij net als in Jaws bij Jan Ayeslag zal toeslaan? Of de "gewone" kwallen met tentakels van vijf meter!

Nivea

Arthur vertelt van alles en wij moeten goed geïnformeerd de zee in. Ik zie Arthur geheel gekleed met hoedje op voor me, maar het beeld van hem in zwembroek komt niet op mijn netvlies. Of zou hij net als de meeste zeezwemmers tegenwoordig gehuld gaan in kikvorspak? Het is niet de warmte die mijn irritatie opwekt. Nee, ik geniet van de zomerse dagen, ons voorrecht aan zee: de wind, de zon op ons bottengestel, de vitamines. Mij irriteert het voortdurende gezever.

Het proberen in te vullen van onze gedachten. Bah... Als u de kinderen laat spitten en spelen, als u gewoon tot de navel in zee gaat en duikt in de golven is er niets aan de hand. Als u een kwal tegenkomt idem dito, ga niet op zoek naar heet water, wat onze Arthur voorschrijft. Ten eerste is het nergens te vinden en ten tweede spoelt het water van de zee dit veel beter af.

Bang voor de vele tekeningen van diverse muien? Denk na. Afgaand tij is de boosdoener. Muien zie je niet, maar het tij kun je altijd waarnemen en is het eerste wat je aan je kinderen leren moet. Opkomend tij brengt je aan land, afgaand tij trekt je naar zee. Geef de kinderen vertrouwen door ze ermee om te laten gaan en hou op met het gezever.

Als ik dan toch bezig ben, de stukjes op de radio waarin men wordt opgeroepen om de buurjongen aan te geven omdat hij op zijn moeder past en even haar pinpas gebruikt. Hij zou haar kunnen mishandelen?! De zus die weer op vakantie gaat nadat ze een jaar als mantelzorger heeft gefungeerd, zij zou haar bestelen?! Stemmingmakerij.

Niet invullen voor een ander… Stop met die idiote onzin, want de praktijk blijkt altijd anders. Waardeer de vele mantelzorgers, de boodschappenhalers, de grasmaaiers, de wandelaars met rolstoelen, de luisterende oren. Geniet van de zomer, drink koud water, ga in zee en tank bij, want het waait en regent zo weer. Ik ben na 3 maanden mantelzorg blij dat manlief weer opknapt, hij mag zijn voet weer gaan belasten. Ik denk dat ik hem vanmiddag te water gooi. Ik smeer hem in van top tot teen, Nivea 50 waterresistant, dat dan weer wel….

Mij irriteert het voortdurende gezever

Jozien