Landbouwdag door hitte verschoven

Landbouwdag Texel is verplaatst naar donderdag 1 augustus. Daarvoor heeft de gemeente woensdagmorgen het licht op groen gezet.

De aangekondigde hittegolf noodzaakte de organisatie dinsdagavond de eerder voor afgelopen donderdag aangekondigde Landbouwdag af te gelasten. Ook vorig jaar zette de hitte een streep door het evenement. Teleurstelling, maar het besluit is wel met veel begrip ontvangen. Alom werd het onverantwoord geacht koeien, schapen, paarden en andere dieren aan de voorspelde hoge temperaturen bloot te stellen. Voor komende donderdag wordt aanzienlijk milder zomerweer verwacht.

Woensdag voerde de organisatie een gesprek met de gemeente, over verplaatsing naar volgende week donderdag. Landbouwdag-voorzitter Cor de Lugt: "De gemeente stelt zich zeer coulant en begripvol op." Na dit besluit volgde vanuit de organisatie veel telefoontjes naar deelnemers, betrokkenen, instanties en vrijwilligers. De Lugt: "Iedereen is enthousiast en we krijgen ook veel hulp uit onverwachte hoek. Iedereen wil dat het doorgaat, onvoorstelbaar. Zóveel betrokkenheid, ik ben er echt door geraakt."

Met als resultaat dat de Landbouwdag in Den Hoorn donderdag 1 augustus zoals het er nu naar uitziet volgens een soortgelijk programma kan worden gehouden. "Eigenlijk verandert er niets."