Hoofdredacteur Job Schepers bezorgt de krant.
Hoofdredacteur Job Schepers bezorgt de krant. Foto:

Postbezorging dreigt voor 260 abonnees

Het probleem rond de bezorging komt niet onverwacht. Ed Witte, de persoon die zich bij de Texelse Courant al een jaar of vijftien bezighoudt met de invulling van de bezorgers-vacatures, zag dit probleem al een tijdje aankomen: "In het verleden was het vaak niet nodig om te adverteren en werd de wijk bij opzegging direct overgedaan aan een jongere broer of zus of een vriendje of vriendinnetje. Was dat een enkele keer niet zo, dan hadden we een lijstje met mensen die zich zelf al eens hadden gemeld. Was een advertentie een enkele keer wel noodzakelijk dan was één oproep meestal voldoende voor meerdere reacties."

"Tot nu toe is het met meer of minder moeite ook steeds nog zo gelukt. Tot nu toe dus…" De reden daarvoor kan hij ook aangeven: "In Den Hoorn woont eenvoudigweg niet veel jeugd meer en hebben de volwassenen kennelijk geen behoefte aan extra inkomsten. In De Koog wordt aan de jeugd uit het dorp getrokken door de plaatselijke horeca en supermarkten, dus om die reden is het ook daar voor ons erg lastig om iemand te vinden. Dat was overigens vorig jaar ook het geval in De Cocksdorp, maar dat is toen gelukkig nog opgelost."

Er is nog wel hoop: "Niet alle jeugd wil werken in de horeca, wat vaak ook in het weekend en 's avonds gebeuren moet. De bezorging bij ons is op dinsdag- en vrijdagmiddag, dus je hoeft niet vroeg op en je bent in het weekend vrij voor bijvoorbeeld sport of om uit te gaan. De verdiensten voor de jeugd zijn gemiddeld genomen ook hoger dan het uurloon in horeca of supermarkt en omdat wij vallen onder de huis-aan-huisbladen mag iemand vanaf 13 jaar al kranten wegbrengen, in tegenstelling tot dagbladen (min. 15 jaar).

Ook voor volwassenen die een paar uur tijd hebben kan Ed wat pluspunten noemen: "Veel mensen nemen zich voor om meer te bewegen en naar buiten te gaan maar het komt er vaak niet van. Twee keer per week een rondje lopen of fietsen met kranten is een mooie spreekwoordelijke stok achter de deur en je houdt er nog een leuk extraatje aan over ook. Op die manier kun je bijvoorbeeld een keer (extra) op vakantie, de auto onderhouden of eens vaker lekker uit eten gaan. Bovendien zijn abonnees blij om je te zien dus heeft het ook nog een sociaal en maatschappelijk belang."

En levert dat dan ook nog wat op? Witte: "Van oudsher zijn de verdiensten bij bezorgwerk gebaseerd op bezorgen door jongeren, maar momenteel is er een wetsvoorstel in behandeling om het stukloon, de huidige vergoeding per krant en per insteekfolder, gelijk te trekken aan het minimum (jeugd)loon. Voor de jongeren zal er in ons geval niet veel veranderen, maar voor de volwassen bezorgers zal dit, zoals het er nu uitziet, een verhoging van de vergoeding gaan betekenen. Momenteel worden daarvoor door een gespecialiseerd bedrijf alle wijken automatisch doorgerekend om vast te stellen hoeveel tijd er dan vergoed moet worden. En verder hebben natuurlijk alle bezorgers een gratis abonnement."

Met de bezorging kan als regel vanaf 14.00 uur begonnen worden en het liefst hebben we bij alle abonnees op het eiland vóór 18.00 uur de krant in de bus. Maar als dat niet lukt en er is iemand die de bezorging aan het begin van de avond kan doen zijn we ook al blij. Dat is altijd nog veel beter dan een dag later met de post."

Natuurlijk is het fijn als een nieuwe bezorger in of dichtbij de wijk woont, maar het zeker niet noodzakelijk. De uitgever is bereid om reiskosten te vergoeden aan een gegadigde die elders op het eiland woont.

Witte hoopt oprecht dat er mensen zijn die zich nu gaan melden, maar het is wel vijf voor twaalf. "Mocht het echt zo ver komen dat we kranten per post gaan toesturen in een wijk dan worden de betreffende abonnees daarvan d.m.v. een briefje in de krant van te voren op de hoogte gebracht."