De huidige studio van Radio Texel werd in 2016 feestelijk in gebruik genomen.
De huidige studio van Radio Texel werd in 2016 feestelijk in gebruik genomen. Archieffoto Texelse Courant

'Leerzaam programma's te maken'

'Pietelepote', 'Even Bijpraten Met', 'Onder de Toren' en de wekelijkse uitzendingen van de kerkdiensten op de radio.

Zomaar een greep uit de programma's op Radio Texel waar Wijkie van den Berg uit Den Burg bij betrokken is. Ze is één van de vrijwilligers van het eerste uur van de lokale omroep die dit weekend het 30-jarig bestaan viert. Wijkie kwam in de jaren tachtig via Roelie Bakker en Coby Schotanus bij de radio om het team van het religieus programma Onder de Toren te versterken. De destijds 35-jarige Wijkie was toen al veel met zang en muziek bezig en betrokken bij kinderdiensten in de kerk, waardoor ze een geschikte aanwinst voor de radio was.

"Ik kwam binnen als een heel verlegen meisje", herinnert ze zich lachend, "maar dat is daarna wel veranderd. Daar leer je wel mee omgaan als je achter een microfoon zit en live in de uitzending bent." Wijkie staat er onder andere om bekend dat ze voor het kinderprogramma Pietelepote diverse ministers en Kamerleden in de uitzending kreeg. "Dat was prachtig, maar ik was ook wel verbaasd dat ik hen gewoon kon bellen." Het leidde onder meer tot een uitzending met minister Zalm van Financiën waarin Wijkie aan een paar kinderen vroeg hoe de minister heette. "Ik zei dat het iets met vissen te maken had en toen riepen ze spontaan minister Piranha." Hoewel het interviewen haar goed afgaat, blijft het altijd een spannende gebeurtenis. "Soms moet ik mezelf een schop onder de kont geven, maar ik doe het wel."

Sinds 2011 zit Wijkie tevens in het bestuur van de lokale omroep als secretaris. Vanuit die rol kijkt ze met belangstelling naar de ontwikkeling van plannen om samen met de andere Waddeneilanden op termijn tot een Waddenomroep te komen. Het zijn plannen die nog in de kinderschoenen staan, maar er wordt aan gewerkt. "Lokale omroepen moeten zich tot streekomroepen ontwikkelen en daarbij stonden we voor de keuze om meer te gaan samenwerken met de Kop van Noord-Holland of de Wadden. Met de andere eilanden hebben we toch het meeste overeen." Ze hoopt dat het jubileum tot nieuwe vrijwilligers bij de radio gaat leiden. "We hebben met name mensen tussen 25 en de 40 jaar nodig. Mensen die het leuk vinden om op pad te gaan en anderen te interviewen."

Mezelf soms schop onder kont geven om te gaan interviewen

Natuurwijzer

Een programma dat ook al dertig jaar toonaangevend is bij Radio Texel is 'Natuurwijzer' dat elke zondagmiddag van 12:00 tot 13:00 uur wordt uitgezonden en al sinds het ontstaan door een vrijwel vaste groep mensen wordt gemaakt. Hans Witte verzorgt onderwerpen op het gebied van de zee (deed hij samen met Marc Lavaleije), Mark Fonds doet visserij-onderwerpen, Klaas de Jong en Lieuwe Dijksen behandelen vogels, professor Kees de Jager spreekt over astronomie en Adriaan en Sytske Dijksen verzorgen andere milieu-onderwerpen in het programma.

Natuurwijzer kan naar schatting op gemiddeld vierhonderd luisteraars rekenen en daar zijn de programmamakers content mee. "Je mag erg blij zijn als je een zaal vol hebt met vierhonderd mensen, dus we zijn blij met zoveel luisteraars", aldus Adriaan en Sytske. De programmamakers gaan bij Natuurwijzer in op ontwikkelingen in de natuur, waarnemingen en ze proberen processen in de natuur zoveel mogelijk in een kader te plaatsen om gebeurtenissen te duiden. Sytske verzorgt ook al jarenlang wekelijks om half één het natuurnieuws.

Volgens Adriaan biedt het programma de ruimte om zaken uit de natuur te behandelen die op het eerste gezicht minder interessant lijken, maar zonder meer van belang zijn. "Neem bijvoorbeeld de slijkgarnaal. Niet meteen het eerste diertje om over te praten, maar als die er niet is, heb je ook geen lepelaars." Het gebeurde soms dat de onderwerpen voor het programma fietsend onderweg naar de studio werden bedacht. "Dan keek je naar de berm en dan had je altijd wel iets om over te praten. En als je dacht te weinig te hebben, bleek je toch altijd teveel te hebben om over te praten." Het programma won in 1996 de Theo Heisterkampprijs van de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON). De jury was aangenaam verrast door het niveau met de kanttekening dat er soms iets teveel inside-informatie voorbij kwam. Het programma kreeg ook een grote taart van de Vlinderstichting, nadat het duizendste 'groentje' op Texel was waargenomen.

Adriaan en Sytske stoppen na de viering van het 30-jarig bestaan van de radio met Natuurwijzer, maar er wordt gewerkt aan een vervolg van het programma. Daarvoor lopen gesprekken met Ecomare, het NIOZ en IVN om Natuurwijzer samen met de andere programmamakers voort te zetten. "Het is voor ons altijd zeer leerzaam geweest om dit programma te maken. Het was ook altijd fijn samenwerken met professor De Jager. Prachtig hoe hij complexe materie in een paar zinnen helder voor iedereen uiteen kon zetten."