Afbeelding
Foto: Ed Witte

Radio

"Ga je nog met een bootje het water op?" of "hoor ik je nog op de radio?" Twee vragen die ik bijna standaard krijg wanneer ik in mijn hoedanigheid als vrijwilliger bij Radio Texel de live-uitzending van de Ronde om Texel aan het voorbereiden ben. Mijn standaard antwoord: tijdens zo'n uitzending hoor en zie je me niet. Of beter gezegd: de luisteraar hoort en ziet mij niet. De mensen die de uitzending maken, horen mij wel - soms meer dan hen lief is - maar dat is allemaal achter de schermen.

Noem de wereld achter de schermen bij de radio gerust een wondere dan wel onbekende wereld, maar het is in ieder geval een bijzondere wereld om in te mogen vertoeven. Hetgeen ik als vrijwilliger bij het dit weekend jubilerende Radio Texel dan ook graag doe om live-uitzendingen zoals die van de Ronde om Texel voor te bereiden en op de dag zelf te regisseren.

Waar bestaat die wereld achter de schermen uit? Lijnen uitzetten, planningen maken, draaiboeken in elkaar zetten, mensen regelen, zaken met elkaar overleggen, zaken kortsluiten en samenwerken om met elkaar tot één uitzending te komen. Je leert dat uitzendingen vervolgens totaal anders kunnen verlopen dan gepland, waardoor enige improvisatie en een basis om op terug te kunnen vallen wel zo prettig zijn.

Maar het mooiste van radio - en dat is vóór en achter de schermen - is dat je leert omgaan met deadlines. Je kunt een uitzending niet een half uurtje opschuiven. Op een gegeven moment gaan de schuiven van het mengpaneel open, gaat het rode lampje van de microfoon branden en moet je beginnen, of je nou klaar bent of niet.

De wereld vóór de schermen is vervolgens het domein van de presentatoren en verslaggevers die allemaal op de radio zijn te horen. Op die momenten concentreer ik me graag weer op de wereld achter de schermen waar de technici en andere stille krachten leven. Gewoon om ervoor te zorgen dat het vóór de schermen allemaal loopt zoals het moet lopen. Liefst zo vanzelfsprekend dat het niet eens meer opvalt dat er ook nog een wereld achter de schermen bestaat...

Jeroen van Hattum