Slepen met een pallet voor de hut.
Slepen met een pallet voor de hut. Foto: Jeroen van Hattum

"Zon is hier wel uit te houden"

Geklop en getimmer rond de houten palen en geschilder in één van de tenten aan de zijkanten van het terrein.

De 99 kinderen die afgelopen week meededen aan het tweede Bouwdorp achter zwembad Molenkoog zijn dinsdagochtend volop in de weer om diverse hutten te bouwen.

Muziekje aan op de achtergrond voor de gezelligheid en er is extra drinken en zonnebrandcrème in een partytent op het middenterrein om de zon te weerstaan. Wie het warm heeft, kan verkoeling zoeken in de tent waar geknutseld wordt, maar er wordt ook volop aan de hutten gebouwd.

Mike Raateland (10) en Danny Stiggelbout (10) zijn bezig met een hut die deels is afgedekt en waar deels een net overheen ligt. Dan heb je een terras waar je even lekker buiten kunt zitten, legt Mike uit. De heren zijn serieus aan het werk; Danny heeft er speciaal de werkhandschoenen voor aangetrokken en er wordt volop getimmerd.

De leiding is eveneens serieus met de hutten bezig. Jeroen de Gee, student aan de TU in Delft, meldt trots dat de vloer van de hut waar zijn groep aan werkt waterpas is. Niet een beetje, maar ook gewoon goed waterpas. Hetzelfde geldt voor de hut van de buren waarmee de vloer wordt gedeeld.

Moos Blaauboer (11) is intussen aan een tafel een plank aan het beschilderen met daarop de tekst 'open'. Bedoeld voor de hut. De warmte is volgens hem niet echt een probleem. "Dat is hier wel uit te houden." Bij de eerste hutten verschijnt zwart landbouwplastic dat eveneens als beschutting moet werken. Bij Dustin Vasterman (13) is het zover nog niet; hij is eerst nog volop netten en pallets aan elkaar aan het rijgen met touw. Bedoeling is dat er nog een verdieping bij komt in de hut, zodat er twee verdiepingen en een begane grond ontstaan.

De warmte gaat uiteraard niet helemaal aan de kinderen voorbij en op een gegeven moment vraagt één van de kinderen aan de leiding wanneer ze weer gaan zwemmen. In de middag is het antwoord; het verkoelende water van Molenkoog is ook een dankbare afwisseling voor de warmte van de zon.