De mini-asfaltcentrale die momenteel draait op de kade van de NIOZ-haven.
De mini-asfaltcentrale die momenteel draait op de kade van de NIOZ-haven. Foto: Gerard Timmerman

Mobiele menginstallatie draait gietasfalt voor versterking NIOZ-dijk

Een bijzonder staaltje techniek op de kade van de NIOZ-haven, waar aannemer Boskalis voor de Combinatie Tessel voor de dijkversterking een mini-asfaltcentrale heeft opgebouwd. Het werk gebeurt in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Dankzij deze aanpak wordt het wegtransport tot een minimum beperkt.

In de mobiele asfaltmolen die speciaal voor dit soort werk is ontwikkeld en in zijn soort de enige is in Europa, wordt bitumen met een halfproduct gemengd tot gietasfalt. Het halfproduct wordt per schip vanuit de APA asfaltmolen in Amsterdam aangevoerd, de bitumen wordt voorverwarmd in speciale tankauto's aangevoerd. Halfproduct en bitumen worden in de installatie gemengd tot gietasfalt met de vereiste dichtheid van 100 procent.

Dit gietasfalt wordt bij laag water over de breuksteen/basaltstenen in het voorland van de dijk van de NIOZ-polder (sectie 10) gegoten. Het afgieten van de steen leid tot een sterke constructie, die nodig is om te voldoen aan de eisen die worden gesteld aan deze constructie. Ter plekke is sprake van een sterke stroming en de dijk moet bestand zijn tegen superstormen.

De mobiele installatie staat hier vier weken, een periode waarin bij elkaar 4500 ton gietasfalt wordt geproduceerd. Een klein deel van de hoeveelheid gietasfalt wordt onder meer gebruikt voor de havendammen bij Oudeschild en op bepaalde plekken langs de Waddendijk waar zwemmers het water uit kunnen en zich niet bezeren aan scherpe stenen.

De asfaltcentrale, die ook op een drijvend ponton kan werken, is eerder gebruikt bij werkzaamheden aan de Houtribdijk Enkhuizen-Lelystad en zal hierna op meerdere plekken in Nederland worden ingezet. Door deze werkwijze, waarbij het halfproduct in negen scheepsvrachten wordt aangevoerd, wordt het transport over de weg en via de veerboot aanzienlijk beperkt. Naar schatting zo'n 220 vrachtauto's hoeven hierdoor niet heen en terug met de boot. Als het gietasfalt in Amsterdam zou worden geproduceerd, zou dit in verwarmde roerketels naar het eiland moeten worden overgebracht. Een werkwijze die aanmerkelijk meer belasting geeft voor wegen en milieu. Met deze mobiele asfaltcentrale wordt dat voorkomen. De gietasfalt molen is, naast hergebruik van materialen (zie artikel rechts) bij de dijkversterking, één van de maatregelen met het oog op duurzaamheid. De installatie kan in een week worden opgebouwd en ontmanteld.