Het is duidelijk dat alle vakantie zijn begonnen.
Het is duidelijk dat alle vakantie zijn begonnen. Foto: KADO Texel

HBO'ers weten Texel te vinden

In samenwerking met VVV Texel brengt de Texelse Courant periodiek cijfers en bevindingen over het toerisme. Niet alleen grafieken, ook duiding. In het tweede kwartaal van 2019 valt onder meer op dat het bestedingspatroon toeneemt.

Er was de afgelopen periode veel te doen over toerisme en dan met name de toeristenbelasting. Er werd veel gezegd en geschreven, maar nu de plannen voorlopig even bevroren zijn, is het een goed moment om te kijken naar de feiten. Daarnaar kijkend kunnen we stellen dat Texel er ondanks een qua weer wisselvallig voorseizoen goed op staat. Aanvankelijk leek het even wat minder te gaan met een afname van ongeveer tien procent in mei. VVV Texel-directeur Frank Spooren liet toen al weten dat dit waarschijnlijk ook te maken had met het moment waarop vakanties vielen en hij kreeg gelijk. De TESO-vervoerscijfers laten tot en met juni 2019 een stijging van 4,9 procent zien ten opzichte van 2018. De algehele prijs/ kwaliteitsscore blijft net als in het eerste kwartaal van dit jaar op 7,98 stabiel. In het tweede kwartaal van 2018 lag dit cijfer op 8,01.

Discussie rond toeristenbelasting

Het besluit om de toeristenbelasting te verhogen met €0,40 per nacht naar €2,25, waarbij het maximum van zeven nachten wordt losgelaten, zorgde voor de nodige onrust onder logiesverstrekkers, ondernemers en gasten van het eiland. Frank Spooren bemoeit zich als VVV-directeur niet publiekelijk met de besluitvorming, maar wil desgevraagd wel reageren: "Als de zevennachtenregel vervalt, zal het impact hebben op de 26/ 27 procent campingslaapplaatsen van het totaal. Een aanzienlijke reductie van kampeerders- en campingovernachtingen is een logisch gevolg, maar ook realiteit dat campingeigenaren besluiten om hun recreatieve bedden anders te gaan invullen. Kortom, risico op verstening van het eiland binnen vijf tot tien jaar. Niet passend bij onze kernwaarden en uiteraard niet goed voor het imago van Texel vanuit PR-perspectief."

Samenstelling verandert

De doelgroep die Texel bezocht in het tweede kwartaal van dit jaar, heeft een ander profiel als we dit vergelijken met dezelfde periode een jaar geleden: Met name bij HBO-ers is Texel steeds meer in trek. Zij vormen 39,2 procent van het totaal aantal bezoekers dat in kaart is gebracht. Hun aandeel is daarmee gestegen met 5,6 procent. Gasten met een MBO-opleiding vormen de tweede groep met 20,5 procent (afname van 3,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018). Een 'derde plek' is er voor mensen met een wetenschappelijke opleiding met een aandeel van 13,9 procent (afname van 1,3 procent).

Als we kijken naar de inkomensverdeling van de toeristen is er geen sprake van een elite-eiland. De groep die zijn salaris wil aangeven beschouwend, is het jaarinkomen € 20.000 tot € 40.000 met 17,4 procent nog steeds goed vertegenwoordigd. Zij hoeven alleen de groep €60.000 tot €80.000 (stijging 4,4 procent) voor zich te dulden. De 'rijkste groep' met een salaris van €80.000,- tot €100.000,- betreft nog geen vijf procent van het aantal bezoekers dat Texel aandoet.

Maar wat geven deze mensen uiteindelijk nu uit? 37 procent geeft aan per dag tussen de €50,- en €100,- per dag uit te geven en bijna acht procent tussen de €150- en €200,-. Iets meer dan vier procent geeft aan meer dan €200,- per dag uit te geven. Qua samenstelling van het reisgezelschap verandert er eigenlijk niet zoveel. Ondanks een afname van 1,3 procent blijven de koppels de grootste doelgroep met een aandeel van ruim veertig procent, gevolgd door 'het gezin' met 21,7 procent, de 'familie' (14 %), en 'vrienden' (9,7%).

Op de fiets

Het mindere weer van het eerste kwartaal heeft ook duidelijk invloed op de activiteiten van onze bezoekers. "Er werd beduidend meer gefietst (+5,6 procent), terwijl het strand juist minder werd bezocht (-2,5 procent)", vertelt Frank. Nog altijd geeft ruim negentig procent, van de meer dan duizend ondervraagden, aan dat de natuur de reden is om naar Texel te komen. Diezelfde natuur speelt een belangrijke rol binnen de activiteiten. Bijna zestig procent komt naar Texel om actieve dingen (wandelen, fietsen, zwemmen) te doen. Op Texel is een breed scala aan activiteiten en uit de cijfers blijkt dat hier vraag naar is. Met het oog op deze activiteiten is het gerust zorgelijk te noemen dat de waardering van de fietspaden zo achteruit is gegaan. Stond Texel eerder nog bekend als 5-sterren fietseiland, inmiddels is Texel bijna de top honderd uitgegaan. Het beheer van fietspaden staat echter hoog op de politieke agenda en signalen dat er beweging in zit zijn positief.

Volop zomer

De zomervakanties zijn inmiddels begonnen en dus is het traditionele hoogseizoen begonnen. Ondanks seizoensverbreding blijven dit de topweken qua bezoek. Op de website kadotexel.nl zijn iedere week de bezettingspercentages van de komende vier tot zes weken te raadplegen. Als bron zijn cijfers gebruikt die een juiste afspiegeling zijn van de gehele Texelse logiessector (hotel, B&B, vakantieparken, KLV). Deze cijfers vertegenwoordigen ruim vijftig procent van het aantal bedden op Texel. Afgelopen jaar bleken deze prognoses behoorlijk accuraat. Tot en met 12 augustus schommelen de percentages tussen 92.06 procent en 95,78 procent. Het gevoel van drukte is de komende weken dus niet geheel onterecht, maar wie rust zoekt zal het nog altijd vinden. "Natuurlijk is het in de concentratiegebieden - zoals De Koog, Den Burg en bij evenementen - druk. Maar in buitengebieden en de natuur zijn er altijd rustige plekjes te vinden", gaf Frank Spooren al eens aan in een discussie over drukte op het eiland.

"Onverminderd doorpakken"

Maar wat kunnen we nu met alle deze cijfers? Frank Spooren geeft zijn beschouwing. "Alle statistieken ten spijt, we moeten als eiland onverminderd doorpakken en blijven inzetten op kwaliteitsverbetering over de gehele linie en onze gasten een verblijf bieden dat hun verwachtingen overtreft. Durf als ondernemer keuzes te maken en onderscheidend te zijn in je product of dienstverlening, want dat is wat de hedendaagse consument zoekt: unieke en authentieke belevenissen. ons mooie eiland doet heel veel, maar niet alles. Eén Scheveningen en één Zandvoort is voldoende wat mij betreft. Wil je advies of een businessplan bespreken, neem contact op via kadotexel.nl en plan een afspraak met één van onze experts op het vlak van marketing, sales, strategie en toerisme."

Inspiratietrip

De VVV-directeur heeft nog één afsluitende tip: "Wat hierbij misschien wel een aardige suggesties is: meld je aan voor de inspiratietrip op 13 en 14 november, georganiseerd door TOP en VVV Texel. Dit jaar doen we Maastricht aan en hebben een programma samengesteld geschikt voor elke ondernemer. 'Mr. Hospitality' Bas Hoogland (19 jaar commercieel directeur Landal Greenparks) geeft een verfrissende lezing, Maastricht Marketing vertelt over het toerisme in deze stad en Texelaar Ilse Brommersma laat ons de stad en haar geneugten op vele manieren ontdekken. Wees snel met inschrijven want de plekken zijn beperkt. Meer informatie en aanmelden: kadotexel.nl.

Vooral 'koppels' weten Texel goed te vinden.
Voor de grootste groep was Texel niet hun hoofdvakantie.
Veel gasten keren terug.
Met het mindere weer in het voorseizoen werd er meer gefietst.
Texel blijkt nog altijd een vakantie-oord voor iedere portemonnee.