De Molen van Het Noorden wordt momenteel gerestaureerd
De Molen van Het Noorden wordt momenteel gerestaureerd Foto: Janet Brouwer

Molen mag niet aan toeristen verhuurd

De monumentale Molen van Het Noorden uit 1878 die Natuurmonumenten in 2017 heeft overgenomen van Vereniging De Hollandsche Molen, ondergaat momenteel een grootscheepse renovatie.

Daarbij worden onder meer de wieken en de rieten kap onder handen genomen. Totale kosten €320.000,-, waarvoor bij de provincie, het Texelfonds, Stift, Hollandse Molen, NM en anderen bijdragen zijn losgepeuterd. Om ook voor de komende dertig jaar een onderhoudspot te hebben is per jaar zo'n €15.000,- tot €20.000,- nodig. Hiervoor zijn bij Natuurmonumenten diverse opties over tafel gegaan. Eén daarvan is toeristischeverhuur van de voormalige woning in de molen. Een aantrekkelijke plek, met twee bedsteden een bijzondere beleving en zeker een populair vakantiestekje. Tot 1990 werd het ook verhuurd. Maar de gemeente wil het niet toegestaan, meldt het college naar aanleiding van een vraag aan GroenLinks. De molen ligt in het bestemmingsplan 'Buitengebied Texel 2013'. De bestemming van het perceel Stuifweg 4, waarop de molen staat is 'Water'. Aan het perceel zijn geen slaapplaatsen toegekend."

Erik Menkveld van NM: "We hebben hier inderdaad over gesproken met de gemeente. Het idee ontstond enkele jaren geleden bij de discussie over de innovatieve bedden. Toen die van tafel gingen konden we aanbieden om bedden van Zeemansduin bij 't Horntje te verplaatsen. Deze afwijzing was mij nog niet bekend."

Een andere optie om in de kosten te voorzien is volgens Menkveld oprichting van de Stichting Molen van Het Noorden, met als doel instandhouding van de molen. De molen is een belangrijk cultuurhistorische monument en na de vuurtoren het meest gefotografeerd. "Een stichting met donateurs, zoals bedrijven. Ik heb al ondernemers gesproken die willen bijdragen."