Tessels Onderdak waarschuwt gasten voor valse boekingssites

Tessels Onderdak in De Koog heeft Duitse gasten op Facebook de afgelopen dagen gewaarschuwd op te passen voor valse websites waarop zogenaamd vakantiehuizen op Texel worden aangeboden.

Het bureau doet dat naar aanleiding van een Duitse site (http://albatrostexel.nl) waarop zogenaamd in het Duits een vakantiehuis aan de Californiëweg wordt aangeboden. Het betreffende huis wordt volgens Ferre van Bommel van Tessels Onderdak echter alleen via de site van Tessels Onderdak aangeboden en niet via andere websites.

Het bureau heeft op Facebook adviezen opgesteld voor Duitse gasten om te voorkomen dat ze worden genept en met een beetje pech naar Texel afreizen om pas hier te ontdekken dat ze niets hebben gehuurd, maar intussen wel honderden euro's armer zijn. Een van de adviezen is om altijd te kijken of er een telefoonnummer op de site staat. Als dat er niet staat, is dat volgens Tessels Onderdak per definitie een signaal om niet te boeken.

Ander signaal dat een boekingssite mogelijk nep is, is wanneer de tekst alleen in het Duits is opgesteld en er geen Nederlandse tekst te vinden is. Derde advies is erop te letten of de foto's gespiegeld zijn. Wanneer dat laatste het geval is, is de kans groot dat er sprake is van een nepsite. Vierde advies te letten op de adressering zelf. "De aanbieder op een nep-website maakt opzichtig een tikfout in het adres, vermoedelijk om de verwarring te vergroten." Volgens Tessels Onderdak is het handig om adressen van vakantiewoningen eerst te verifiëren, voordat er een boeking wordt gedaan.

Volgens Van Bommel heeft hij inmiddels meerdere telefoontjes gehad van mensen die bijtijds informeerden of het wel klopte met het huisje aan de Californiëweg dat op http://albatrostexel.nl werd aangeboden. Het is echter niet uitgesloten dat er alsnog gasten naar Texel afreizen in de veronderstelling dat zij het betreffende huisje hebben geboekt. Het bestaan van nepsites waarop zogenaamd vakantiehuizen worden aangeboden is niet nieuw. Volgens Van Bommel lijken de sites met name op Duitse gasten gericht te zijn.