Toeristenbelasting is ook elders in Nederland een hot item, getuige deze collage uit media elders in het land.
Toeristenbelasting is ook elders in Nederland een hot item, getuige deze collage uit media elders in het land.

Toerist is ook elders een gewillige melkkoe

Het – inmiddels bevroren – besluit van de raad om de toeristenbelasting te verhogen van €1,85 naar €2,25 en het maximum van zeven nachten los te laten, heeft veel losgemaakt. Hoe zit het met de toeristenbelasting elders? De opbrengst van gemeenten uit toeristenbelasting verdubbelde van €131 miljoen in 2009 naar €294 miljoen in 2019. Het gemiddelde tarief steeg in die periode van €1,54 euro naar €2,70 per nacht.

Het beeld blijkt zeer divers. Als het op de hoogte van het bedrag aankomt, is Haarlem Texel al ver voorbij. Daar is het tarief per overnachting liefst €5,- per persoon. Voor een overnachting in een hostel is het tarief vastgesteld op €3,25 pp en voor een overnachting op een camping is het tarief vastgesteld op €2,- pp.

Maastricht: per ster

Als het op differentiatie aankomt lijkt Maastricht koploper. Wie in tent of caravan, recreatiewoning, jeugdherberg of niet beroepsmatig verhuurde ruimte slaapt, betaalt €1,37 per nacht. In een logies of hotel dat geen ster heeft, geldt €2.02 per nacht. Een nacht in een hotelkamer kost aan toeristenbelasting €2,73 pp. Bij twee sterren €3,39, drie sterren €4,11, vier sterren €4,89, vijf sterren €5,59.

In Den Haag is het tarief voor een nachtje in een hotel, recreatiewoning, B&B of andere vorm €4,45 pp. Op de camping of in de haven kost €2,10. Zandvoort hanteert één tarief: €2,25. Bergen aan zee en Egmond aan zee €1,80. Zaanstad: €7,-.

Percentage

Menig gemeente berekent een percentage. Koploper is Amsterdam met zeven procent, berekend over het bedrag dat wordt betaald voor het verblijf met overnachting. In de stad Utrecht betaalt de gast zes procent. Een jaar eerder was dag nog vijf procent.

Hoorn schafte de tb in 2011 af, maar wilde het dit jaar weer invoeren. In 2016 deed Oostzaan dit; vanaf 2017 moet ook in Alkmaar, Purmerend, Uithoorn en Wormerland toeristenbelasting worden betaald. Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer (6,05 procent), Ouder-Amstel, Oostzaan en Zaanstad hebben de hoogste tarieven. Uitgeest is met €0,87 van de gemeenten die wel tb heffen het meest bescheiden. (bron Cijfernieuws.nl). Het geeft alom veel discussie. "Deze vorm van belasting is ooit ingevoerd als een kleine bijdrage van de toerist aan de gemeente waar hij verbleef. Inmiddels lijkt de toeristenbelasting echter een snelle manier geworden voor gemeenten om de begroting te dichten", zegt Horeca Nederland.

Eerstedagheffing

In tegenstelling tot Texel hanteren andere Waddeneilanden een zogeheten eerstedagheffing. Elke toerist betaalt bij de aankoop van een bootkaartje voor de eerste dag. Wie langer verblijft gaat ook toeristenbelasting betalen. Op Terschelling komen jaarlijks 600.000 toeristen (Texel heeft het dubbele). Het aantal dagjesmensen is volgens de gemeente Terschelling 30.000.

Vermakelijkheidsretributie

Amsterdam heeft nóg een inkomstenbron: vermakelijkheidsretributie. Het betreft een heffing op publieke activiteiten die amusement, verstrooiing, ontspanning of vermaak bieden, denk aan een festival. Maar bijvoorbeeld ook rondvaarten. Activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van, door of met medewerking van het gemeentebestuur tot stand gebrachte of in stand gehouden voorzieningen. Nu €0,66, maar de stad wil dit optrekken naar €1,50. Exploitanten van rondvaartboten springen tegen de ketting.