Wat ik zeggen wou

Trouw (2)

Naar aanleiding van het artikel in de krant van 19 juli jl, onder het kopje TROUW van Martin van der Vlist, geef ik hierbij mijn aanvulling:

De inhoud van Martin zijn onderwerp ervoer ik als zeer moedig en bemoedigend. De kern van zijn boodschap aan zijn leeftijdsgenoten, pubers, adolescenten vat ik even samen: "Probeer trouw te zijn aan je partner; investeren in je relatie is belangrijk; wees open en eerlijk; bedenk je eerst voordat je vreemd wilt gaan". In mijn ogen goede uitgangspunten om tot een duurzame relatie te komen. Maar Martin zijn advies hoe dit aan te pakken, zal naar mijn ervaring het probleem alleen nog maar erger maken. Ik citeer: "We mogen als maatschappij ook duidelijk laten merken dat het niet oké is als iemand vreemd is gegaan, het kan bijvoorbeeld goed zijn dit iemand recht in zijn gezicht te zeggen."


Vanwaar mijn aanvulling? Als iemand vreemd wil gaan of is gegaan, is dit altijd een teken dat hij of zij iets wezenlijks mist in de relatie. Heb de moed om je gemis bespreekbaar te maken, neem de tijd hiervoor, kies het juiste moment en ga tegenover elkaar zitten. Probeer niet verwijtend te zijn naar de ander toe. Als dit met je partner niet lukt, zoek dan een deskundige derde op die licht weet te zetten op jullie blinde vlekken. Vanuit mijn vak als voormalig therapeut kan ik aangeven dat vreemdgaan zonder medeweten van je partner de doodsteek is voor de relatie. Verliefdheidsgevoelens naar iemand buiten je relatie is eigenlijk een gezond teken waarmee je namelijk de kans krijgt je eigen relatie tot een verdieping te brengen. Ongevraagde veroordelingen is het laatste waarop mensen zitten te wachten en komen dan zeker niet tot inzicht in hun probleem.        

                                        

Inmiddels ben ik zelf 42 jaar getrouwd en we hopen in gezondheid elkaar nog vele jaren te kunnen inspireren, om de relatie boeiend en liefdevol te houden.

Peter Kieft.