Woonafspraken OSG,

gemeente en Woontij

Een gesprek tussen OSG De Hogeberg, de gemeente en Woontij over de huisvesting van leerkrachten heeft geleid tot nieuwe afspraken en maatregelen voor de korte en voor de langere termijn.

Werken en leven op Texel geldt bij de werving van docenten weliswaar als bonus, als men geen uitzicht heeft op een redelijke woonsituatie, dan vertrekt men weer.

Waarnemend rector-bestuurder Corrie Eriks vertelt dat er op dit moment behoefte is aan huisvesting voor vijf alleenstaande docenten. Van wie één zeer urgent (per september), gezien de lange reisafstand tot zijn huidige woonplaats. De andere vier wonen nu wel ergens, maar verre van ideaal. Om ze te behouden voor Texel, is betere huisvesting op korte termijn noodzakelijk.

Verder werkt Eriks aan een strategische personeelsplanning, en weet in de toekomst op welk moment er weer een huisvestingsbehoefte ontstaat.

Onderzoek BMC

In opdracht van Woontij en de gemeente doen twee trainees van BMC op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden voor Woontij om iets te doen aan bovengeschetste problematiek. Voor bijvoorbeeld de OSG maar ook voor andere werkgevers (ondernemers of instellingen). De uitkomsten worden eind augustus verwacht.

Afgesproken is nu dat Woontij voor de betreffende docent een maatwerk-oplossing zoekt. Zo mogelijk op Texel, anders eerst in Den Helder. Ook kan Woontij de tien procent huizen die buiten de primaire doelgroep mag worden toegewezen, eventueel benutten voor deze doelgroep.

Welkoop

Woontij wil zich ook inzetten voor het maken van middeldure huurwoningen. Als locaties zijn in beeld De Tuunen fase 1 (de hoek voor de 15 middeldure (vrije sector) huurwoningen, op te leveren volgend jaar) en De Tuunen fase 2. Ook locatie Welkoop is in beeld. Nadat eerdere plannen afketsten, wordt deze locatie nu herontwikkeld. In plaats van twintig grondgebonden woningen, is er nu een plan voor 35 woningen in drie appartementengebouwen. De 15 extra woningen kunnen worden gelabeld als economiewoningen. Dit betekent dat dit extra woningen zijn speciaal voor het huisvesten van werknemers. Woontij gaat de vergunningsprocedure starten voor deze locatie. Zonder tegenslagen worden de woningen volgend voorjaar opgeleverd. De (tijdelijke) huurcontracten worden gekoppeld aan het arbeidscontract.

Campus

Op iets langere termijn zijn er ideeën voor een uitbreiding met een campus. De OSG wil meer inzetten op het opleiden van nieuwe docenten. Studenten die op de OSG hun stage kunnen doen. Hiervoor is kleine, tijdelijke huisvesting nodig. Dit kan mogelijk samen met andere opleidingen op Texel.