Deze looftrekker gaat de concurrentie aan met conventionele loofvernietigingsmethoden.
Deze looftrekker gaat de concurrentie aan met conventionele loofvernietigingsmethoden. Foto: Ruud Ploeg/bron Landbouwmechanisatie

Landbouw innoveert

In de landbouw gaan de technische ontwikkelingen snel, mede door scherpere milieuregels. Zoals een hypermoderne looftrekker en een spuit met luchtondersteuning. Deze en andere machines zijn donderdag te zien op de Landbouwdag.

Op Texel worden veel pootaardappels geteeld. Klanten stellen hoge eisen, ook aan de knolgrootte. Niet groter dan 50 tot 55 mm. Om de groei te stoppen, wordt het loof tot dusver afgeklapt en doodgespoten. Maar de middelen die de teler komend jaar nog kan gebruiken zijn een stuk minder krachtig. Een goed alternatief is looftrekken. De groei staat dan letterlijk in één klap stil. Machines waren er wel, maar de werking liet te wensen over. De nieuwe looftrekker van Rema die TexelSun Mechanisatie op de Landbouwdag toont, biedt wél een goed alternatief. "Mede dankzij GPS werkt deze machine héél precies, beter dan andere systemen", vertelt Marco Witte van Texelsun. Hij heeft de activiteiten van het mechanisatiebedrijf in Midden-Eierland dat hij een jaar of vier geleden overnam, overgeplaatst naar de Marsweg, waar ook het loon-, handels- en landbouwbedrijf TexelSun is gevestigd. "Nu al onze activiteiten op één locatie zitten, werkt dat veel efficiënter." Witte hoopt de looftrekker ook op enkele aardappelpercelen op Texel in de praktijk te kunnen testen. "Het zou mooi zijn als een Texelse loonwerker er volgend jaar mee aan de slag kan."

Andere noviteit die Witte op de Landbouwdag showt is een spuit met luchtondersteuning, merk Hardi. "Veel gewasbeschermingsmiddelen mogen vanaf volgend jaar niet meer met een conventionele spuit, maar alleen nog met luchtondersteuning worden gespoten. Deze spuit zorgt voor een driftreductie (wegwaaien van spuitvloeistof) van 99 procent. Met een gewone spuit haal je maximaal 95 procent. En dan nog met een heel grove druppel, waardoor je een veel mindere bedekking hebt dan met een fijne nevel. Deze spuit met luchtondersteuning werkt met een heel fijne druppel. De luchtstroom blaast het middel op en diep in het gewas, precies op de plek waar het moet zijn. Het geeft een flinke besparing en een veel betere werking, oplopend tot dertig procent."

Het verdwijnen en terugdringen van veel chemische middelen en nieuwe bestrijdings- en beschermingsmethodes, zorgen er volgens Witte voor dat de reguliere en de biologische elkaar dichter naderen. "Het gaat heel hard. Texelsun is ook leverancier van spuitmiddelen. Als je ziet wat voor nieuwe middelen wij leveren. Zoals knoflookextract tegen aaltjes. Die verdwijnen door de stank."

Een kunstmeststrooier, rotorkopeg, kiepwagen, trekkers zijn voorbeelden van andere machines die TexelSun op de Landbouwdag toont. Ook andere loon- en mechanisatiebedrijven zijn present.