Coureurs in de clinch bij de Vrije Standaardklasse.
Coureurs in de clinch bij de Vrije Standaardklasse. Foto: Job Schepers

Vechtlust viert hoogtij in Eierland

Een natte, maar opdrogende baan op zaterdag en een kurkdroge harde baan op de zondag. Het was een Speedweekend met twee gezichten. Beide dagen werd er echter vanaf de eerste groene vlag tot aan de laatste finishvlag met het mes tussen de tanden gestreden.

Het speedweekend is amper begonnen en de eerste zware crash was een feit. Voor Jelle Tesselaar duurt het Speedweekend nog niet eens één manche. In gevecht om de voorste plaatsen, belandt hij met zijn stockcar in de muur. De schrik zit er goed in als hij even buiten kennis lijkt. Uiteindelijk stapt hij onder luid applaus van het publiek zelf uit de auto. Hij wordt uit voorzorg wel naar het ziekenhuis gebracht. Maar niet alleen bij de stockcars is het bal. Het publiek geniet van diverse buitelingen, harde duels en houdt de adem in als er auto's stilstaan tegen de muur.

Opvallend is ook de hardheid waarmee bij de jeugd wordt gestreden. De wedstrijdleiding moet de coureurs er meermaals aan herinneren dat botsen niet is toegestaan in deze klasse, al vergeten de jongelingen dit alweer snel in hun enthousiasme. Het wordt stuivertje wisselen tussen Bodhi van Heerwaarden en Ruben Kager. Eerstgenoemde gaat op zaterdag met de winst in de semi-final aan de haal, maar als het een dag later echt om de prijzen gaat, is Ruben Kager hem te snel af. Derde wordt Kevin Huizinga. De pas 12-jarige Ryan Brouwer is één van de debutanten. Met onder meer een zesde plaats in de eerste manche van de zondag, kan hij tevreden terugkijken.

Bij de Vrije Standaardklasse is het begin nog goed voor thuisfavoriet Ruud Betsema. In de eerste manche stuurt hij zijn bolide knap naar een eerste plaats. Het blijkt helaas geen voorbode voor een glansrijk weekend. In de semi-final maakt motorpech een einde aan de plannen van de inwoner van Den Burg. Een nieuwe motor is vereist en zodoende is nachtwerk het gevolg. Het levert hem op dag twee een vierde plaats op in zijn eerste manche. Het moet hem goed hebben gedaan, al dat loon naar werken. In de finale doet hij mee om het podium, maar raakt betrokken bij een crash. Zijn race zit er op. Ook Bertus Uitgeest haalt de finish niet. Het wordt zodoende een overkants feestje in deze klasse, zoals het de laatste jaren wel vaker het geval is geweest. Na een boeiende strijd gaat de zege naar Marco Kok (met een topsnelheid van boven de 78 kilometer per uur), die Peter Kok en Bennie Turkstra achter zich hield.

Alle motoren zwijgen en ook op de dijk is het muisstil

De meest spectaculaire finale is wellicht die van de rodeo's. De coureurs geven elkaar geen millimeter prijs. Lisanne Amsing beleeft niet haar succesvolste weekend. Zo maakt ze al een buiteling tijdens de manches en in de finale gaat het echt mis. Ze wordt aangetikt en komt omgekeerd op de baan te staan. Vervolgens wordt ze eerst vol op haar neus geraakt en daarna in de flank van haar auto. Ze wordt voor de zekerheid op de plank van het terrein afgevoerd. Haar vriend Jeffrey de Smidt stoomt ondertussen lekker op in het veld en eindigt uiteindelijk als derde. Tweede wordt Kristian Nieboer, de winst gaat met overmacht naar Rick de Graaff.

Indrukwekkend is de minuut stilte voor het onlangs overleden MAB Club-lid Rob Daalder voorafgaand aan de finale van de stockcars. Alle motoren zwijgen en ook op de dijk is het muisstil. Het eerbetoon wordt afgesloten met het starten van de bulderende motoren van de stockcars. Met 36 deelnemers was de start spectaculair en tot meerdere malen volgt een herstart, omdat er nog geen volle ronde is verreden. Het zorgt voor het nodige puzzelwerk om alle coureurs weer op de juiste plek te krijgen. De twee herstarts dunnen het veld wel flink uit. Voornaamste Texelse slachtoffers van de eerste schifting zijn Erwin Goenga (die op zijn dak terecht komt) en Ben Boersen die in de greppel wordt gedrukt en zijn ophanging ziet sneuvelen. In het vervolg van de finale valt ook Sander Vermeulen uit. Zo spectaculair als de finale begint, zo saai is eigenlijk het gevolg. Van kop af rijdt Texelaar Pieter Langeveld soeverein naar de zege. De 17-jarige Tsjalle Greidanus wordt op ruim twee seconden tweede, Jacob de Vries wordt derde.

De bangerstox maken er als gewoonlijk weer een slijtageslag van, waarbij het soms nog spannender is in de pits dan op de baan. Met vereende krachten worden de auto's weer opgelapt voor de volgende manche. Publiekslieveling wordt huisentertainer Giel Koorn. De alleskunner, die ook in de rodeo uitkwam, laat zien dat racen nooit saai is. Zelfs op kop gaat hij tot het gaatje, hetgeen hem wel een aantal keren de zege kost. Scheuren met het mes tussen de tanden en als er een prijs voor strijdlust zou zijn, zou Giel zeker de grootste kanshebber zijn. Het levert hem dit weekend helaas geen eremetaal op. Ook in de finale raakt hij verstrikt in een duel dat zijn race voortijdig beëindigt. De winst gaat naar Michel Heidbuurt die de concurrentie ver voorblijft. De tweede plaats lijkt lang naar Tjeerd Henstra te gaan, maar een stuurfout zorgt ervoor dat hij in de greppel terecht komt. Mascha Gieles profiteert optimaal en eist de tweede plaats op. Thomas Buis wordt derde.