Live-uitzending van de autocross afgelopen zondag vanuit de reportagewagen van Radio Texel.
Live-uitzending van de autocross afgelopen zondag vanuit de reportagewagen van Radio Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Radio Texel viert 30-jarig jubileum als lokale omroep van Texel

Verschil van inzicht over de invulling van de weekendprogrammering, ernstige zorgen over de financiƫle inkomsten en sowieso heel veel voorbereidende werkzaamheden om van start te kunnen gaan.

Het waren in jaren tachtig zeker niet de makkelijkste momenten voor Radio Texel om te beginnen als lokale omroep, maar zaterdag 13 mei 1989 was de eerste officiƫle uitzending en dat is dit jaar 30 jaar geleden. Het jubileum wordt komende vrijdag, zaterdag en zondag gevierd met extra jubileumuitzendingen. Komende zaterdag wordt de hele dag live uitgezonden vanuit het Glazen Paleis in de Wezentuin in Den Burg.

Radio Texel werd formeel al op 18 april 1983 opgericht als Stichting Lokale Omroep Texel. Journalisten Harry de Graaf en Ronald den Boer tekenden daarvoor destijds de oprichtingsakte bij notaris Boswijk in Den Burg. Het vergde vervolgens nog zes jaar aan voorbereidingen om daadwerkelijk met de lokale omroep van start te kunnen gaan. De omroep bestond in 1989 uit mensen van het al bestaande Weekend Radio Texel en nieuwe medewerkers. De groep had al meteen bij de start verschil van inzicht over de programmering in het weekend: volgens de archieven wilden de mensen van Weekend Radio Texel in het weekend graag luchtige programma's, terwijl andere stromingen binnen de omroep zich meer richtten op actualiteiten en informatie. Ander punt van zorg was dat de omroep in de begindagen nog geen inkomsten uit reclame mocht hebben, terwijl er wel geld moest worden afgedragen aan BumaStemra voor het draaien van muziek op de radio.

Later kwam Radio Texel in rustiger vaarwater en ontwikkelde de omroep zich tot brenger van diverse soorten programma's waaraan door de jaren heen veel Texelaars meewerkten. Een aantal bekende programma's zijn Natuurwijzer en Sportlokaal die al sinds de start bestaan en het programma Onder de Toren dat bij ziekenomroep De Lichtboei is ontstaan. De lokale omroep zendt maandelijks de raads- en commissievergaderingen uit en doet al jaren live-verslag van grote evenementen als de Ronde om Texel, de Waanzin, de Texel Halve Marathon en de autocross. De omroep begon in 1989 in de kelder onder de oude Buureton en verhuisde in 2016 naar de Warmoesstraat in Den Burg.

De jubileumuitzendingen van komende vrijdag, zaterdag en zondag zijn van 10:00 tot 20:00 uur. De live-uitzending vanuit het Glazen Paleis is zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Radio Texel is te ontvangen via 106.1 FM en via www.radiotexel.nl.