Deel Texel in Eerste Wereldoorlog in Noord-Hollands boek WO1

1914: "Op 16 november wordt een mijn op het strand bij Den Hoorn onschadelijke gemaakt. De veerdienst wordt in verband met zeemijnen gewijzigd. Bij Oost ligt het lijk van een eerder vermiste stoker. Drie dagen later een naakt lichaam bij de Kaap. Dit lijk (met gouden tanden) wordt in de dijk begraven."

Zinsnede uit het boek "Noord-Holland in de Eerste Wereldoorlog", waarvoor auteurs Ron Blom, Tom van Hooff en Henk van der Linden over Texel twee hoofdstukken "adopteerden" uit het boek van Gelein Jansen "Texel in de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. De Feiten op een rij" uit 2004.

Nederland, en dus Noord-Holland, was weliswaar neutraal, de oorlog ging niet ongemerkt voorbij. Er dreven geregeld zeppelins over. 1916: "Op 24 april gaan er zes Duitse Zeppelins over Texel en op Vlieland ziet men ze de volgende dag terugkomen." Ook spoelden heel wat mijnen aan, die nu en dan wel tot ontploffing kwamen. Ook spoelen gesneuvelde soldaten aan, zoals het lijk van een Franse vliegenier op 16 september. Op 28 juni 917 wordt de Batavier II achter Den Hoorn door een Engels oorlogschip tot zinken gebracht. Er komen 28 man in een sloep op het strand. Zij krijgen een maaltijd in De Oranjeboom en De Zwaan, terwijl de kapitein in De Lindeboom wordt ondergebracht. De manschappen gingen vervolgens in De Vergulde Kikkert."

In juli wordt buiten de Texelse kust de Renate Leonhardt geraakt en het schip zinkt. "Hoewel er duizenden kilo's cacaopoeder aan boord was, sprak het vermoeden van een goudschat tot de verbeelding. Men heeft het over Fl. 78 miljoen. Aan goud en het is niet moeilijk om kopers van aandelen te vinden om een berging op poten te zetten."

Het is slechts een selectie uit de twee Texelse hoofdstukken. De auteurs verzekeren dat het boek van Jansen de koper niet zal teleurstellen. Maar wat er niet bij wordt vermeld, is dat Jansens boek al geruime tijd is uitverkocht.