Afbeelding
Foto: Ecomare

Skelet dwergvinvis naar Ecomare

De jonge dwergvinvis die op 8 juli dood op Texel werd gevonden, is in Utrecht onderzocht. Walvisdeskundige Lonneke IJsseldijk van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht kwam al snel met bijzondere resultaten. De vinvis bleek een bijzondere afwijking te hebben. De maag en darmen zijn voor onderzoek naar Wageningen Marine Research in Den Helder gebracht.

De walvis bleek een behoorlijke S-vormige vergroeiing aan de wervelkolom te hebben. Dit heet scoliose, een afwijking die ook bij mensen voorkomt. Lonneke IJsseldijk gaat de foto's laten bekijken door specialisten van het Universitair Medisch Centrum. Zij kunnen hopelijk zien of de vergroeiing tot verlammingsverschijnselen bij de dwergvinvis zal hebben geleid. Ook de oorzaak van de scoliose is nog onderwerp van verder onderzoek. Het kan aangeboren zijn of veroorzaakt door een trauma of infectie.

Of de scoliose ook de doodsoorzaak is, is nog onzeker. Het is mogelijk dat de dwergvinvis er minder goed door heeft kunnen zwemmen. Het feit dat ze mager was, duidt in elk geval op te weinig voeding. Ze woog 530 kilo, wat weinig is voor een walvis van 4 meter lang. Ze had echter wel een maaltje vis in haar maag.

Mardik Leopold van Wageningen Marine Research heeft de inhoud van de maag en darmen van de dwergvinvis onderzocht. Hij trof restanten van honderden kleine vissen aan. Volgens Leopold is dit voor een walvis 'een hap'. Op basis van de gehoorsteentjes van de vissen kan hij achterhalen om welke soorten het gaat. Dit deel van het onderzoek moet nog plaatsvinden.

De dwergvinvis was een vrouwtje in de puberleeftijd. Ze was nog niet geslachtsrijp. De onderzoekers schatten haar leeftijd vooralsnog tussen de 1 en 5 jaar. Door de vergroeide wervelkolom zal ze kleiner zijn dan een soortgenoot van dezelfde leeftijd. Dit maakt het schatten van de leeftijd lastig. De walvis was nog geen week dood toen ze op Texel aanspoelde.

Het skelet van de dwergvinvis is inmiddels naar Friesland vervoerd, naar preparateur Chris Walen. Hij gaat de botten in opdracht van Ecomare schoonmaken. Ondertussen worden bij Ecomare plannen gemaakt om het skelet te kunnen tentoonstellen.