Peter Haker en Ruud Mets onderweg naar Den Oever.
Peter Haker en Ruud Mets onderweg naar Den Oever. Foto: Simon Lap

Zwemtocht Den Oever

Zes Texelse zwemmers zijn zondag naar Den Oever gezwommen. Peter Haker en Ruud Mets zwommen non stop, duo's Ria van Strien/Edwin Wiering en Pierre Bonnet/Simon Lap in estafette. In vier uur en drie kwartier en vijf uur bereikten ze Den Oever.

De Texelse zwemmers gingen zondagmiddag bij Oudeschild te water, met als bestemming Den Oever. Er werd gezwommen in drie groepjes. De eerste groep bestond uit Peter Haker en Ruud Mets. Zij hebben de gehele afstand non stop gezwommen. De tweede groep, bestaande uit Ria van Strien en Edwin Wiering, en de drede groep, bestaande uit Pierre Bonnet en Simon Lap, hebben de tocht naar Den Oever in estafette gezwommen, waarbij ieder half uur gewisseld werd.

De eerste twee uur van de tocht zat het tij behoorlijk tegen en kwamen de zwemmers moeizaam vooruit. Het blijft altijd lastig om hiervoor het juiste moment te kiezen. Onder langs de dijk kan de vloed dan al opkomen, terwijl verderop in de Texelstroom, de eb dan nog uitloopt. Dit was goed te zien aan de boeien die de zwemmers onderweg tegenkwamen. Na ruim twee uur zagen de zwemmers de boeien wat rechterop staan en uiteindelijk omgaan, waarna het zwemmen daadwerkelijk in een stroomversnelling ging. Na 4 uur en 3 kwartier zwemmen kwamen Peter en Ruud als eerste aan in Den Oever. Ongeveer 15 minuten later kwamen ook de estafettezwemmers Den Oever binnen. Peter Haker en Ruud Mets werden begeleid door Schipper Gerrit Jan Betsema en Marco Witte. De estafetteploeg werd begeleid door schipper Jac Betsema en diens vrouw, die op doorreis waren. De terugreis naar Oudeschild verliep voorspoedig. Aan boord bij Gerrit Jan wisselden de zwemmers onder genot van een kop soep en een broodje ervaringen uit over de tocht.