Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Lopend vuurtje

Drukte… ??

Wat is het druk op Texel!!

Wat is het druk bij de boot!!!

Wat een drukte in Den Burg!!!

Zomaar een aantal kreten die je vaak hoort als je bij de boot staat te wachten, op straat loopt door Den Burg of op het strand bij een paviljoen zit. Let wel het is nog maar juli, de zomervakantie is nog niet eens begonnen en we hebben al mensen die het nu al zat zijn dat er zoveel mensen op het eiland zijn. Maar is dit een probleem? Volgens mij verdienen we direct of indirect ons geld aan deze mensen en zorgen deze mensen dus voor brood op de plank. En voor de mensen die met pensioen zijn, deze mensen zorgden er voor dat u nu kunt genieten van uw pensioen omdat u ook op ons mooie eiland gewerkt heeft. En voor de mensen die na de pensioengerechtigde leeftijd op het eiland zijn komen wonen, u wist dat u op een eiland terecht kwam waar toerisme naar toe komt. U heeft waarschijnlijk ook gewoon uw vakantie gevierd op Texel vroeger en heeft genoten als toerist van het eiland en heeft meegedaan aan de drukte op het eiland dus u wist dat het wel eens druk kan zijn in bepaalde periodes. Dat is net zo iets als naast een vliegveld gaan wonen en dan klagen dat er vliegtuigen over vliegen of naast een voetbalveld gaan wonen en dan het raar vinden dat er op zaterdag en zondag geschreeuw is langs het veld.

Ja ik weet ook dat de periodes wanneer het druk is op het eiland steeds langer worden, maar dat is de huidige tijd. Mensen zijn niet allemaal meer gebonden aan de vakanties. Mensen kijken naar het weer en boeken een weekendje of een weekje weg. En dat kan in welke periode van het jaar ook gebeuren.

Mogelijk dat het in de periode mei tot en met augustus nog vele malen drukker gaat worden op de Waddeneilanden omdat er in de rest van Nederland een ware jeuk-epidemie is, het nieuwe woord van het jaar wat mij betreft. We krijgen steeds meer te maken met beestjes, een heuse TerrorTeek dreigt een plaag te worden in het oosten van ons land. Rupsen bedreigen de samenleving en we raken er waarschijnlijk nooit meer vanaf. Een drama voor de bedrijven en de mensen daar want mensen gaan er straks niet meer naar toe. Of moeten beschermende kleding aantrekken om er veilig rond te kunnen fietsen of te kunnen recreëren. Geen pretje kan ik als ervaringsdeskundige zeggen, ja die jeuk is echt heel erg en nee je kunt er niks aan doen. Ik ben weer terug gegaan naar ons mooie eiland waar dit Jeukmonster gelukkig (nog) niet rondwaart. Ik mag hopen dat wanneer het eerste nest zich op Texel vestigt Staatsbosbeheer er direct korte metten mee maakt, want ik heb het liever druk dan dat ik verga van de jeuk. Of wanneer we het rustiger willen hebben en het personeelstekort in de horeca willen oplossen voeren we deze beesten gewoon in, dan komen de mensen misschien niet naar het eiland. Of is dit een beetje te kort door de bocht?

Robert Bakker