Juf Hannie van den Dool (midden) van de Lubertischool met leerlingen op de laatste dag van het schooljaar. Juf Marit verhuist naar Durperhonk.
Juf Hannie van den Dool (midden) van de Lubertischool met leerlingen op de laatste dag van het schooljaar. Juf Marit verhuist naar Durperhonk. Foto: Gerard Timmerman

Juf Hannie van Lubertischool met pensioen

Liv en Fien van de Lubertischool interviewden juf Hannie van den Dool. Ze gaat met pensioen.

Hoe is het begonnen?

"Allebei mijn opa's en oma's zaten in het lager onderwijs. Mijn oma kon heel leuk vertellen. Oma werkte op een schippersschool. Ze kreeg kinderen van alle niveaus. Toen ik van de PABO kwam was er nergens werk en ging ik werken bij de Schoolbegeleidingsdienst in Amsterdam. Ondertussen ging ik pedagogiek studeren. Na een aantal jaren wilde ik, in plaats van leerkrachten vertellen wat ze moesten doen, toch liever zelf lesgeven. Dat deed ik op een school voor moeilijk lerende kinderen in Almere. In 1991 kreeg mijn man Hans Frank een baan als leraar Nederlands op de OSG en verhuisde ik met mijn man en twee zoons naar Texel."

Waarom ga je weg van het bos/Texel?

"Ik had zin in iets nieuws. Mijn man gaat ook stoppen en onze kinderen komen ook niet meer op Texel wonen. En daarnaast wilde ik dichter bij mijn familie en vrienden wonen."

Hoe oud was je toen je op de Lubertischool kwam?

"Ik ben nu 62 en ik werk hier al 27 jaar dus dat is 62-27= 35 jaar."

Wat vind je het leukst aan juf zijn?

"De kinderen waar ik mee omga op deze school vind ik het leukst, vooral om ze iets te leren. Ik heb één hele generatie les gegeven, dus nu geef ik dochter/zoon les en een paar jaar geleden ook hun papa of mama."

Wat vind je het leukst aan de school?

"Dat het een kleine school is en dat ik de kinderen en de collega's ken en dat we leuke dingen doen. Het is gezellig. Ik vind het fijn dat ik heb bijgedragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Niet alleen wat betreft het echte leren maar ook "levenslessen".

Wat was het fijnste/verdrietigste jaar?

"Alle jaren zijn steeds anders omdat je steeds andere kinderen hebt. Ook probeerde ik om het elk jaar weer beter te doen en bij te leren. Er waren een paar jaren met verdriet; een keer is een jongetje uit mijn klas doodgegaan en er is een keer een meester doodgegaan en een juf die heel erg ziek was en uiteindelijk dood ging. Maar behalve leed deelde ik ook veel lief."

Wat staat er op je bucketlist?

"Ik heb geen to do list. Ik heb altijd geprobeerd de dingen die ik wilde al uit te voeren. Zo heb ik veel gereisd, het sparen van herinneringen vind ik fijner dan het sparen van geld. Verder houd ik van lezen, muziek, films en series kijken, wandelen (met de honden), zwemmen, naaien en breien. En van lekker eten en genieten van gezelschap. Mijn tweede kleinkind wordt binnenkort geboren, ik vind het leuk om op mijn kleindochter te passen. Laatst was ik met haar in Artis, dat ga ik binnenkort vaker doen."

Welk schoolvak geef je het liefst?

"Taal en lezen. Voorlezen vind ik ook heel erg leuk om te doen."

En nu met pensioen?

"Als je ouder wordt, kost alles meer moeite. Voor de klas kan je niet even drie minuten niks doen. Ik vind het nog steeds heel erg leuk, ik wil stoppen voordat ik geen zin meer heb. Het leven is meer dan juf zijn."