Afbeelding
Foto: job schepers

@TXL

Verstandshuwelijk

"Het is eigenlijk heel makkelijk als oppositie. Je hoeft niets te doen, want de coalitie maakt elkaar het leven wel zuur", merkt één van de raadsleden met een tikkeltje leedvermaak op tijdens de raadsvergadering van afgelopen woensdag.

Hij heeft een punt. Elias Marseille heeft het woensdag geregeld aan de stok met zijn 'strijdmakkers'. Eerst met William Witte van Texels Belang, later met Nick Ran en Jur Schuiringa van de VVD. Op andere momenten dat zijn coalitiegenoten aan het woord zijn, zucht hij en maakt hij wegwerpgebaren.

Het schuurt in de coalitie. Niet alleen tussen GroenLinks en de andere twee. Ook tussen 'Texels grootste twee' botert het vaker niet dan wel en het college hoeft zeker niet automatisch op een meerderheid te rekenen.

Het leek zo'n prachtig idee, een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Je moet wat als je zover van elkaar af staat. De VVD heeft niet zoveel met duurzaamheid, waar dat een speerpunt is of zou moeten zijn voor GroenLinks. Texels Belang wil niet aan de OZB tornen, maar wil wel het betaald parkeren op de strandslagen afschaffen.

Iedereen in de gemeenteraadszaal en ver daarbuiten weet dat wethouder Hennie Huisman (VVD) dat betaald parkeren helemaal niet wil afschaffen en er wordt door meerdere raadsleden - ook door die van coalitiepartijen - uitgesproken dat dit ook niet gaat gebeuren. Akkoord, of geen akkoord.

Het gaat nog te ver om te zeggen dat de coalitie wankelt, maar laten we zeggen dat het broeit. En als iets te lang broeit, ontstaat er brand. Gelukkig is het reces en kan iedereen even op adem komen. Om vervolgens met verschillende ideeën op te stomen richting de begroting van november.

Zonder wrijving geen glans, maar als je te hard wrijft kan het ook breken.

Job Schepers