Afbeelding
Foto:

Toeristenbelasting, hoe nu verder?

Met de aangenomen motie is het besluit van de gemeenteraad om de toeristenbelasting te verhogen en het maximum van de zeven nachten los te laten niet van tafel. Een besluit is een besluit en dat besluit staat dan ook vast. Wel kan een gemeenteraad in aanloop naar de begrotingsvergadering middels amendementen (wijziging op een wetsontwerp) aanpassingen doen.

Feitelijk betekent dit dat er nog aan de hoogte van het tarief gesleuteld kan worden en dat ook bijvoorbeeld het losgelaten maximum van zeven nachten weer uit het voorstel gehaald kan worden. Maar de gesprekken zouden theoretisch ook kunnen betekenen dat het besluit gehandhaafd wordt en dat het blijft zoals twee weken geleden besloten is. Het is een technisch verhaal, waarbij wethouder Huisman de schone taak heeft om en de raad en de bevolking tevreden te krijgen, een schier onmogelijke taak lijkt het. Want als wethouder van financiën moet ze ook een sluitende begroting aanleveren.

Michel Gregoire, manager van het Texels Ondernemers Platform (TOP) is blij met de aangenomen motie: "Het resultaat is in elk geval dat we met college en raad kunnen zoeken naar een betere balans in belastingdruk, inkomsten en uitgaven. Daar zijn we tevreden mee." Het was onder meer TOP dat achter de schermen druk bezig was geweest om de gesprekken te hervatten. Zij voelden zich twee weken geleden niet serieus genomen. In combinatie met de onrust die ook bij bewoners en toeristen ontstond, liggen de kaarten nu op tafel.

Bij de gesprekken met logiesverstrekkers en achterban zullen ongetwijfeld zaken als tariefdifferentiatie (waarbij campings bijvoorbeeld andere tarieven hebben dan de luxere bungalows), forfaitaire toeristenbelasting, OZB, een eerste dagheffing en betaald parkeren op de strandslagen ter sprake komen. Als één ding bij iedereen duidelijk is, is het het feit dat niets doen ook geen optie is. Er moeten tientallen miljoenen worden geïnvesteerd in de infrastructuur zoals wegen en fietspaden om deze weer op niveau te krijgen. En waar gekeken wordt naar de inkomsten, zal er ook gekeken moeten worden naar de uitgaven. Een motie van eveneens de VVD om inzicht te krijgen in bezuinigingsmogelijkheden werd met elf tegen vier stemmen aangenomen. Alleen de PvdA en GroenLinks steunden de motie niet. Bij laatstgenoemde partij was dit met name omdat een amendement om 'sociaal domein' en 'klimaat' uit bezuinigingsvoorstellen te houden werd weggestemd. Maar in alle vingerwijzingen naar de politiek, mag ook de toeristische sector kritisch naar zichzelf kijken. in de almaar stijgende prijzen voor accommodaties, is hier immers ook ruimte.

Hoewel het zomerreces voor de gemeenteraad nu is begonnen, zullen de partijen niet stil zitten. Het college heeft sowieso nog geen vakantie en met name wethouder Huisman krijgt het druk om de raad weer op één lijn te krijgen. Ook is de wrijving binnen de coalitiepartijen een punt dat niet te missen is. Zaken uit het coalitieakkoord lijken niet heilig. Wethouder Kooiman (Texels Belang) is in gesprek met onder meer Staatsbosbeheer over het afschaffen van betaald parkeren op de strandslagen. Als dit wordt afgeschaft, kost dit de raad naar schatting €760.000,-. Wordt echter besloten het betaald parkeren op de strandslagen te behouden, levert de grootste partij (vier zetels) echter één van zijn grootste verkiezingsbeloften en een breekpunt in het coalitieakkoord in.

In november moet er een sluitende begroting op tafel worden gelegd. Vooralsnog zijn er een hoop onduidelijkheden over de exacte invulling daarvan.