De Huisvestingsverordening, die in 2011 verdween, is weer van kracht. De raad heeft de koopprijsgrens voor niet-Texelaars op €600.000,- gezet.
De Huisvestingsverordening, die in 2011 verdween, is weer van kracht. De raad heeft de koopprijsgrens voor niet-Texelaars op €600.000,- gezet. Foto: Gerard Timmerman

Raad schroeft koopprijsgrens op tot zes ton

Met het instellen van de Huisvestingsverordening heeft de gemeenteraad woensdag het licht op groen gezet voor een krachtig instrument om niet-Texelaars te weren van de woningmarkt.

Op grond hiervan mag alleen wie economisch of maatschappelijk gebonden is aan Texel een huis kopen beneden de koopprijsgrens. Het collegevoorstel om die grens, op basis van een rapport van Bureau Stec, op €450.000,- te zetten, ging de raad niet ver genoeg. Een amendement van D66 en GroenLinks om de koopprijsgrens op te trekken naar zes ton, haalde het. Met als argument dat bij 4,5 ton dat prijsopdrijvend werkt voor huizen die net onder die grens zitten.

ZZP'ers toch niet

Discussie was er over de vraag of ook ZZP'ers wel of niet economisch gebonden zijn. B en w stelden voor van niet, omdat volgens b en w lastig is te controleren of ze bijvoorbeeld wel of niet hun inkomen op Texel verdienen. GL en D66 meenden een modus te hebben gebonden om deze groep er binnen te houden, maar het amendement van die strekking haalde het niet. Onder meer met als argument dat het merendeel al geruime tijd op Texel woont, dus maatschappelijk gebonden is en binnen de doelgroep valt.

Vruchteloze aanbieding

Maar wat als het niet lukt om een huis te verkopen aan de categorie die economisch of maatschappelijk gebonden is? De gemeente kan vrijstelling verlenen om het ook aan te bieden aan niet-Texelaars. Om daarvoor in aanmerking te komen moet sprake zijn van "vruchteloze aanbieding". De verkoper moet aantonen dat hij/zij de woning (bij koop 24 weken en bij huur 13 weken) lang heeft aangebonden voor een "reële prijs". Die is gesteld op maximaal 110 procent van de WOZ-waarde.

Over die waarde was vooraf de nodige commotie, omdat de angst bestaat dat de WOZ-waarde lager kan uitpakken dan de werkelijke (markt)waarde. Volgens wethouder Huisman is die angst onterecht. Ze wees er op dat de verkoper zelf mag bepalen voor welke prijs hij/zij een huis onder de zes ton aanbiedt, mits dat gebeurt aan mensen die economisch of maatschappelijk aan Texel zijn gebonden. Lukt het niet om het huis te verkopen is, dan mag het aan iedereen worden aangeboden. Mits ook is voldaan aan de voorwaarden voor "vruchteloze aanbieding".

CDA, Texel2010 en PvdA stemde tegen de verordening. Dries Veltkamp (PvdA) ziet daarin niet het goede antwoord op de problemen op de woningmarkt. Aan het argument dat de provincie het als ruil- of drukmiddel inzet om Texel meer bouwmogelijkheden te verlenen, had hij geen boodschap. "We zitten niet op schoot bij de provincie." Maar de meerderheid besliste anders. Het voorstel werd met tien tegen vijf stemmen aangenomen. Daarmee keert de Huisvestingsverordening die in 2011 verdween, weer terug. Hij treedt nog niet direct in werking, dat vergt nog een aantal maanden.

Docenten OSG

CDA, D66 en GL pleitten in de motie: "Woningnood grootste bedreiging voor OSG" voor een voorkeurspositie voor docenten. Elias Marseille (GL): "Tien leraren lopen weg doordat ze geen huisvesting kunnen krijgen. Dat vind ik schandalig. Willen wij een toekomstbestendige school, dan is het van het grootste belang dat te regelen." Een soortgelijk pleidooi ook van de Ouderinitiatiefgroep Huisvesting Leerkrachten, met grote zorgen over dit punt. Wethouder Huisman zegde toe met de school en Woontij in gesprek te gaan over een oplossing, zoals woonunits.