Verbazing in raad om ommezwaai VVD

"Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald", met die woorden vatte Peter van Sijp de ommezwaai van de VVD samen. Amper twee weken na het besluit de toeristenbelasting te verhogen en het maximum van de zeven dagen los te laten, moet de wethouder opnieuw in gesprek met de toeristische sector.

Verbazing bij de oppositie. Het was de VVD die resoluut meestemde met het besluit en nu met een motie kwam om het besluit te bevriezen. "Ik ben blij dat u tot een verstandige ommezwaai komt, maar krab me wel achter de oren", sprak Astrid van de Wetering namens D66. Een verzoek van haar om het besluit uit te stellen kon twee weken geleden niet op steun van de VVD rekenen.

Niet alleen de oppositie was verbaasd. Veronne Koot van coalitiepartner Texels Belang vroeg zich af wat er was er gebeurd. "Twee weken geleden heeft de VVD ingestemd met het vaststellen van het tarief. Ik neem aan dat u hierover heeft nagedacht. Ik mag aannemen dat u twee weken geleden die beslissing neemt en zich dan afvraagt of u het kunt uitleggen aan de Texelaar. Hoe kunt u het nu bevriezen met als argument dat het besluittraject niet goed verlopen is en dat u het niet uitgelegd krijgt aan de Texelaar. Wat heeft u dan twee weken geleden gedaan?"

Behalve GroenLinks stemden alle partijen voor. "Niet om uw hachje te redden, maar om het vertrouwen in de politiek te herstellen", sprak Dries Veltkamp namens de PvdA. GroenLinks gaf in de persoon van Elias Marseille aan: "Omdat er op Texel een bovenmatig gebruik van de infrastructuur is, was het voor ons logisch om de lasten voor de toeristen in deze te verhogen. Een moeilijk besluit, ook omdat we de nadelen zagen. Maar in de achterban was draagvlak en is met volle verstand voor gestemd. Afspraak is afspraak." Ben Zegeren (CDA) sprak zijn ongenoegen uit richting de VVD. "Tot twee keer toe heb ik bezuinigingen voorgesteld. Waarom nu deze motie?, die ik overigens zal steunen."

Van harte ging het woensdag in de gemeenteraadsvergadering allemaal niet, dat zag ook het massaal toegestroomde publiek. Zelden zat de raadszaal zo vol. Het schuurt tussen de coalitiepartners die het regelmatig met elkaar aan de stok kregen. William Witte (Texels Belang) stak een betoog af over verantwoordelijkheid nemen en is positief benieuwd naar het vervolg. GroenLinks gaf aan, als alles weer op tafel komt te liggen, ook opnieuw te willen beslissen over een mogelijke verhoging van de OZB (onroerende zaakbelasting), hetgeen een heilig huisje is voor coalitiepartners VVD en TB.

Toen de rookwolken waren opgetrokken, wist wethouder Hennie Huisman waar ze aan toe was. Opnieuw in gesprek met de toeristische sector. Meer op pagina 2.