Afbeelding
Foto:

Natalie schrijft

Gasten uitgecheckt? Meubels weg…

Voor sommige Texelaars begint straks de zomervakantie, maar de meeste Texelaars zitten nu midden in het hoogseizoen en zijn ergens in oktober of november wel weer bereikbaar voor andere dingen. Nu is full spirit vooruit met … bijvoorbeeld de verhuur van de vakantiewoning of hotelkamers. Daar kan weinig misgaan denk je op het eerste gezicht. En dat is ook zo. Als je het van tevoren goed regelt. Maar ja… hoe vervelend is het als je je vakantiewoning, of hotelkamer wilt (laten) schoonmaken en de hele huisraad weg is. Terwijl de nieuwe gasten al binnen een paar uur op de stoep staan…

Ja, dit is helaas waargebeurd… Het knaagde al even bij je, dat mooie schuurtje aan jullie woonhuis. Het is toch eigenlijk zonde dat daar niets mee gedaan wordt, denk je vandaag opnieuw terwijl je een slok koffie neemt. We gaan even terug in de tijd naar het jaar dat de website AirBNB in ons land nog niet is gestart. En je brengt het onderwerp thuis nog een keer ter sprake. Onder het genot van een echte Hollandse stamppot beslissen jullie dat je het huisje gaat verhuren! "Dan wordt er weer in geleefd. En dat is ook altijd de bedoeling geweest. En dan komt er nog een aardig extra centje binnen. Altijd welkom."

En nadat de marketing is geregeld zodat de toeristen ook weten dat de ruimte gehuurd kan worden en je Google hebt gebruikt voor een contract, "zo moeilijk kan het toch niet zijn denk je nog." Als alles echt spik en span is, verwelkom je de eerste gasten. Je stapt ze blij tegemoet en hebt er zin in. Maar als je even later thuis op de bank zit, heb je toch een naar gevoel in je buik. Wat er is, kan je niet zo snel verwoorden, dus je probeert het maar te vergeten. Tot de dag van de check-out. Je bent razend benieuwd hoe ze het hebben gehad, want je hebt helemaal niets meer van ze gehoord. Geen enthousiaste ervaringen over de verse vis op de haven, of heerlijke fietsroutes.

Dus op de dag van de check-out loop je met een emmer met schoonmaakmiddel en een dweil het pad van het huisje op en dan bekruipt dat rare gevoel je ineens opnieuw… Als je dichterbij de voordeur komt, zie je dat de deur op een kier staat. "Hallo", roep je terwijl je de deur zachtjes opendoet, "zijn jullie er nog?" Je wacht even maar er komt geen antwoord terug. Niets.… Je roept nog een keer en dan realiseer je je dat het wel erg galmt en je rent zo snel als je kan naar de woonkamer. Je hart klopt in je keel. Terwijl je de deur opent voelt het alsof de grond onder je voeten vandaan zakt. De hele woonkamer is leeg. De bank, de eettafel, de tv, alles is weg. Dat kan niet, denk je nog en je loopt naar buiten om te kijken of je wel de goede deur in bent gelopen. En komt er al snel achter dat je aller eerste gasten echt alles hebben meegenomen. Naast dit verhaal hebben helaas verschillende varianten de revue gepasseerd. Van dit extreme voorbeeld, tot het in ontvangst nemen van een ronduit smerige hotelkamer of vakantiewoning.

Hoe je dat juridisch kan onder vangen? De legal tip; werk met een kloppend contract voor jouw situatie met heldere afspraken. Waaronder een borg en foto's van vóór de oplevering. Of werk samen met bijvoorbeeld het VVV of andere bureaus op het eiland én begrijp voorwaarden waarmee wordt gewerkt zodat je weet wat er staat én weet hoe je het kan oplossen. Op een mooie zomer!

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker